Dirk Noorlander tijdens de Elfstedentocht in 1986.
Dirk Noorlander tijdens de Elfstedentocht in 1986. prive

Herinneringen aan laatste Elfstedentocht (2): Dirk Noorlander

Overig

BOVEN-HARDINXVELD Het is op 4 januari precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht verreden werd. Op die dag in 1997 stonden 16.738 deelnemers aan de start, waarvan 69 procent de tocht binnen de toegestane tijd volbracht. Bij de heren won Henk Angenent, bij de dames Klasina Seinstra. Ook schaatsers uit de regio deden mee en hebben nog warme herinneringen aan deze 15de Elfstedentocht. 

door Eline Lohman

Dirk Noorlander (63) uit Boven-Hardinxveld heeft twee keer meegedaan aan de Tocht der Tochten: in 1986 en in 1997. Een ervaring die hij al tientallen jaren met zich meedraagt, vertelt hij. ,, Ik weet nog goed dat in 1986 koning Willem-Alexander meedeed, onder het pseudoniem W.A. Van Buren en na honderd kilometer kwam ik erachter wie dat was. Hij reed ongeveer een uur voor mij. Dat zal ik nooit meer vergeten. Vooral de eerste keer meedoen aan de Elfstedentocht vond ik heel bijzonder, want je weet niet waar je aan begint. Het was in ieder geval smerig koud. Mijn doel was Franeker halen en dat was gelukt. Het schaatsen in het donker was erg spannend. Gelukkig was het volle maan. Maar ik ben wel twee keer hard onderuit gegaan. Maar ik ben gewoon doorgegaan. Op het eind zag ik mensen hinkelen en kreupel lopen en dat denk je ‘ga ik het nog halen?’, want ik kon ook in een scheur in het ijs rijden, maar ik heb het gehaald. Toen ik over de finish kwam, voelde ik me veertig kilo lichter!” 

Zijn deelname in 1997 was anders, zegt Dirk. ,,Ik had me toen niet voorbereid. Ik was zelfs op vakantie, net voordat ik de Elfstedentocht ging rijden. Ik ging er een avond eerder voor naar huis. Ik heb letterlijk mijn schaatsen uit het vet gehaald en ben naar Friesland vertrokken. Helaas kreeg ik na tachtig kilometer schaatsen een blessure en moest ik stoppen; ik gaf mijn gezonde verstand voorrang. Bij Bartlehiem heb ik toegekeken, dat is ook een belevenis. Het was één groot feest! Echt geweldig. Ze zeggen dat Brabanders gezellig zijn, maar die Friezen kunnen er ook wat van tijdens de Elfstedentocht. Wel balen dat ik de tocht zelf niet uitgereden heb…. Maar het werk ging ook door; ik wist dat ik na een paar dagen weer gewoon naar mijn werk moest. Als de Elfstedentocht dit jaar toch nog komt, dan ga ik zeker nog een keer meedoen. Als je op je gemak schaatst, dan is het goed te doen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Tegel met zijn afbeelding op het Elfstedenbruggetje in Gytsjerk.
advertentie