Frank en Johan Kramer (rechts en midden) en Arie van Vliet (links).
Frank en Johan Kramer (rechts en midden) en Arie van Vliet (links). prive

Herinneringen aan laatste Elfstedentocht (4): Frank en Johan Kramer en Arie van Vliet

4 januari 2022 om 11:46 Overig

HARDINXVELD-GIESSENDAM / SLIEDRECHT Het is op 4 januari precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht verreden werd. Op die dag in 1997 stonden 16.738 deelnemers aan de start, waarvan 69 procent de tocht binnen de toegestane tijd volbracht. Bij de heren won Henk Angenent, bij de dames Klasina Seinstra. Ook schaatsers uit de regio deden mee en hebben nog warme herinneringen aan deze 15de Elfstedentocht.

door Eline Lohman

Toen het nog lang niet zeker was dat er in 1997 een Elfstedentocht zou worden gehouden, hebben Johan en Frank Kramer – vader en zoon uit Hardinxveld-Giessendam – en Arie van Vliet uit Sliedrecht regelmatig geschaatst op kunstijs en zodra het mogelijk was op natuurijs. ,,Gelukkig beschikten we in die tijd over een redelijke basisconditie, doordat we alle drie wielrenners waren. Nadat we hoorden dat de Elfstedentocht op 4 januari zou doorgaan, waren we – net als alle andere schaatsliefhebbers – natuurlijk superblij.” 

De dag zelf zullen de drie nooit vergeten. ,,Frank ging om 7.15 uur als eerste van start, daarna Johan om 8.15 uur en tenslotte Arie om 9.15 uur. Op de schaats was het genieten. Het ijs was supergoed en we hadden de wind in de rug. Na ongeveer 100 kilometer kregen we echter te maken met een harde zijwind. Het stuk tussen Harlingen en Dokkum hadden we de wind pal tegen en werd het echt zwaar. Arie kreeg in dit stuk veel last van zijn ogen. In Dokkum is hij hiervoor bij een EHBO-post behandeld. Onderweg werden we in de grotere plaatsen toegejuicht door de toeschouwers veelal met muziek, waardoor we weer een boost kregen om door te zetten. Bij de finish in Leeuwarden kregen we de laatste stempel, waarna we met bussen naar de evenementenhal werden gebracht waar we ons moesten afmelden en de stempelkaart moesten inleveren. Behalve Arie, die werd bij de finish verrast door de aanwezigheid van zijn vrouw, zoon en schoondochter. Toen zijn vrouw hem zag aankomen was zij zo blij dat zij naar hem toe wilde , maar in de haast om bij hem te komen gleed zij van het talud en die glijpartij eindigde voor Arie’s voeten. Arie keek even wie daar aan zijn voeten lag, maar hij was zo moe dat hij zijn eigen vrouw niet herkende. Zijn vrouw heeft toen de stempelkaart maar voor hem ingeleverd. Met een speciale Elfstedentocht briefkaart kregen we na verloop van tijd bericht dat onze stempelkaarten in orde waren bevonden. In week 10 van 1997 hebben we alle drie het kruisje per post ontvangen. Dus kunnen we met trots zeggen dat het begeerde kruisje hebben. Frank zelfs drie, van 1985, 1986 en 1997; Arie twee, van 1986 en 1997 en Johan dat van 1997. Wij zijn er trots op dat we deelnemers zijn geweest van deze tot nu toe laatste Elfstedentocht.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie