Auke Kraaijeveld samen met zijn Elfstedentocht kruisje.
Auke Kraaijeveld samen met zijn Elfstedentocht kruisje. prive

Herinneringen aan laatste Elfstedentocht (3):Auke Kraaijeveld

Overig

SLIEDRECHT Het is op 4 januari precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht verreden werd. Op die dag in 1997 stonden 16.738 deelnemers aan de start, waarvan 69 procent de tocht binnen de toegestane tijd volbracht. Bij de heren won Henk Angenent, bij de dames Klasina Seinstra. Ook schaatsers uit de regio deden mee en hebben nog warme herinneringen aan deze 15de Elfstedentocht.

door Eline Lohman

37 jaar oud was hij, toen hij voor de eerste en de laatst keer meedeed aan de Elfstedentocht in 1997: Auke Kraaijeveld uit Sliedrecht. Nu is hij 62 jaar en ook al is het 25 jaar geleden, een deelname aan de Tocht der Tochten zul je niet snel vergeten, volgens Auke. 

,,Ik was net twee jaar lid, toen ik ingeloot werd voor de Elfstedentocht. Mooi, want ik schaatste veel en wilde graag meedoen. In 1997 was het dus zover. Ik weet nog dat het heel koud was! Ook doordat het verschrikkelijk waaide. Ik dacht in het begin ‘waar ben ik aan begonnen?’. De eerste 100 kilometer had ik de wind mee, toen ging het goed. Maar daarna had ik tegenwind en was het een stuk zwaarder. Ik deed alleen mee maar zocht steeds groepjes op; door veel achter elkaar te schaatsen, probeerden we uit de wind te rijden. Ik heb maar weinig op de kop gereden. Op een gegeven moment dacht ik dat ik niet meer kon, maar ik ben toch doorgegaan.” 

De sfeer die er hing, droeg daar volgens de Sliedrechter zeker aan bij. ,,De sfeer was fantastisch. De mensen op de kant vierden feest en ik was hard aan het werk. Tijdens het klunen werd je gedragen door de mensen – ik ging letterlijk van hand tot hand tijdens die stukken die ik moest klunen. Een bijzondere belevenis. Mijn kruisje is ook de medaille waar ik het meest trots op ben. Dat kruisje betekent echt wat voor mij. Het is toch fantastisch dat je kunt zeggen dat je meegedaan hebt aan de Elfstedentocht?” Mocht er weer een tocht komen, dan wil Auke zeker weer meedoen. ,,Ik weet niet of ik gezien mijn leeftijd nog zo goed zou presteren, maar ik zou het zeker proberen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Auke Kraaijeveld staat meest rechts.
advertentie