Het G-Team.
Het G-Team. Privé

G-Team is niet meer weg te denken bij VV Sliedrecht

Voetbal

SLIEDRECHT Het G-Team van VV Sliedrecht, waarin mensen met een beperking voetballen, maakt een mooi deel uit van de Sliedrechtse voetbalvereniging. Het G-Team bestaat 12 ½ jaar en dat wordt 27 augustus gevierd met een jubileumtoernooi.

door Eline Lohman

Het verhaal van het G-Team van VV Sliedrecht begint in 2010. De club merkte dat er veel vraag was naar een G-Team en nadat zij een kijkje in de keuken nam bij andere clubs met een soortgelijk team, werd een G-Team geïntroduceerd bij VV Sliedrecht. 

Een schot in de roos, zo bleek al snel. Wat het credo dat voetbal er voor iedereen is, werd zo helemaal werkelijkheid. Vooral vanuit ASVZ kwamen er veel aanmeldingen. In 2011 speelde het team al in KNVB-competitieverband en doet dat nog altijd.

Er kwam meer en meer aandacht voor het G-Team en dat bleef ook niet onopgemerkt bij bedrijven en particulieren die deze doelgroep een warm hart toedragen. Zo heeft het team veel gesponsord gekregen van het bedrijfsleven, onder meer van hoofdsponsors Boveko Bedrijfsverzekeringen en P.H. De Jong Lijmwerken, die zorgden voor een geheel nieuw tenue.

Door Van Bragt Vervoer werd zelfs een spelersbus geregeld waarbij veel sponsoren hun naam op de bus konden vermelden. Inmiddels sponsoren 30 tot 35 bedrijven en particulieren het Sliedrechtse G-Team, zodat de vervoerskosten gedekt zijn.

Er is bewust gekozen voor het vormen van één team, dat inmiddels zo’n vijftien voetballers telt. Zo is er geen ongelijkheid tussen teams. Een andere reden voor het hebben van één team en niet meer, is dat er goede begeleiding voor het G-Team moet zijn. Extra aandacht en tijd is gewenst, ook doordat sommige voetballers gedragsproblemen hebben. Eén van de redenen waarom de begeleiders van het G-Team regelmatig in gesprek zijn met begeleiders van ASVZ, vertellen Davy en Jolanda Vollebregt, die nauw betrokken zijn als opvolgers van de oprichters van het team in 2010.


,,Integratie bij een voetbalvereniging is heel belangrijk. Die inclusie staat voor dat iedereen mee mag doen. Het G-voetbal kan hier een belangrijke rol in vervullen. Het mooie is dat spelers van het eerste team van VV Sliedrecht geregeld trainingen verzorgen bij het G-Team. Vanwege acceptatie, integratie en het behouden van een goede sfeer. Die sfeer is ook altijd terug te zien bij de derde helft, die voor het G-Team ook belangrijk is. Inmiddels is het team echt niet meer weg te denken bij VV Sliedrecht.”

Daar is Delano Schaefer, tweede captain van het G-Team, maar wat blij mee. ,,Doordat het eerste team ons soms traint, zijn wij meer gaan groeien. Ik vind het heel fijn om deel uit te maken van het G-Team en dat al vanaf het begin. Ik kan leuk voetballen met die gasten! Ik zie dat het G-Team ook buiten het voetbal om een vriendengroep is geworden. Want er ontstaan echt vriendschappen onderling. Ik vind het goed dat een initiatief als een G-Team bestaat. Zodat wij ook gewoon lekker kunnen voetballen.”

Teamcaptain Jeffrey van Dorst is het daar mee eens. Hij speelde eerst in een regulier team, maar kon zijn draai daar niet helemaal vinden. Tot het G-Team geïntroduceerd werd bij VV Sliedrecht en hij besloot bij het G-Team te gaan spelen. ,,Ik ben niet meer weggegaan, omdat ik er niet weg te slaan ben. Ik geniet van het voetballen met de jongens. Het maakt me niet uit wie er doelpunten maakt – ik vind het leuk als een ander ook scoort. Dan ben ik als teamcaptain al tevreden. Ik hoeft echt geen topscoorder van het seizoen te zijn. We zijn al drie keer kampioen geworden met het G-Team! Daar zijn we allemaal erg trots op.”

Arie van den Herik (voorzitter) en Theo Leeuwestein (penningmeester) vertellen over Stichting Spits: ,,Dat het G-Team al 12 ½ jaar tot volle tevredenheid presteert, is mede door de oprichting en inzet van de Stichting Spits, dat staat voor Sociale Participatie In Teamsport Sliedrecht, die als belangrijkste doel heeft deze doelgroep te faciliteren in hun sportbeoefening. Die ondersteunt het G-Team waar het maar kan, ook financieel. Met een dergelijke structuur van sponsoring komen de sponsorbijdragen ook daadwerkelijk terecht bij het G-voetbal en dat is natuurlijk mooi om te zien.”

Inmiddels bestaat het G-Team dus alweer 12 ½ jaar. Reden voor een groot jubileumtoernooi op zaterdag 27 augustus vanaf 10.00 uur op Sportpark de Lockhorst bij VV Sliedrecht. Tussen 12.00 en 13.00 uur staat er ook een optreden van United By Music op de planning van de jubileumviering. United By Music geeft muzikaal getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking de kans om op te treden voor een groot publiek.


Het uiteindelijke doel is om de inclusie van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Iedereen is welkom op deze feestelijke dag op het Sliedrechtse sportpark. Er is nog plek voor nieuwe leden bij het G-Team. Belangstellenden kunnen in overleg een keer meetrainen met het team om te kijken of het bevalt bij het G-Team.

De banieren zijn beschikbaar gesteld door de gemeente Sliedrecht.
advertentie
advertentie