‘Intensief, maar héél dankbaar’

5 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Er zijn in Nederland duizenden kinderen die het even niet meer zien zitten en die er hoognodig eens tussenuit moeten. Stichting Amices organiseert sinds 2004 speciale vakanties. Vrijwilligers bieden de kinderen de ontspanning en individuele aandacht die ze goed kunnen gebruiken. Want elk kind heeft recht kind te zijn. Zo luidt het motto van de stichting. Amices biedt twee verschillende vakanties aan. Een zeilvakantie (13-16 jaar) en een vakantie op de kampeerboerderij (6-12). De eerste vakantie is van 4 tot en met 8 augustus en vindt plaats op een zeilboot in Zeeland. De vakantie op de kampeerboerderij in Oosterhout is van 11 tot en met 15 augustus. ,,Bij de zeilvakantie mogen de kinderen zelf zeilen. Hierdoor zijn ze meer betrokken. Ze mogen ook zelf beslissen wat ze gaan doen en wat ze willen eten”, zegt Johanneke enthousiast. ,,Voor de vakantie op de kinderboerderij bepalen wij wat ze eten en wat ze gaan doen. Deze kinderen zijn jonger en moeten meer worden gestuurd”, voegt ze er nog aan toe. ,,Bij deze vakantie gaat meer om het bieden van zorg als leiding. Bij de zeilvakantie heb je meer vertrouwensgesprekken en zijn wij als leiding er vooral om de kinderen te ondersteunen”, vat Jacolien samen.

Stichting Amices biedt kinderen ontspanning SLIEDRECHT - De zomervakantie staat weer voor de deur en dat betekent dat de inschrijvingen voor de vakanties van Stichting Amices weer zijn begonnen. Jacolien de Rie uit Streefkerk en Johanneke Logtenberg uit Sliedrecht zijn als vrijwilliger actief voor deze stichting en vertellen wat ze kunnen betekenen voor de deelnemende kinderen.

Door Gea de Rie

Er moet altijd veel worden geregeld. ,,Ten eerste moet er natuurlijk voldoende geld zijn. Zonder sponsoren kunnen we geen vakanties aanbieden”, aldus Jacolien, die ook de sponsoring voor haar rekening neemt. ,,We gaan met het team altijd het laatste weekend van juni op een soort van trainingskamp. De vrijwilligers worden dan als het ware klaargestoomd voor de vakanties”, zegt Johanneke, die dit jaar het trainingsweekend organiseert.

Maatjesproject

Stichting Amices is vorig jaar gestart met het 4U-maatjesproject. Jacolien: ,,Bij de vakanties van Amices wordt uitgegaan van de eigen kracht van een kind. Hier wordt in het maatjesproject mee doorgegaan. De werkwijze is eenvoudig: de deelnemer wordt gekoppeld aan een maatje en onderneemt daarmee periodiek een activiteit. Dat kan één keer per week zijn maar ook één keer per maand.” Johanneke: ,,Door deze activiteiten leert de jongere wat hij of zij leuk vindt. Groot voordeel is dat de deelnemer en het maatje al op informele wijze hebben kennisgemaakt in de vakanties.” Ze begeleiden allebei een kind. Op de vraag wat ze van de vakanties vinden antwoorden ze allebei in koor: ,,Heel intensief, maar wel héél dankbaar.” Johanneke: ,,Vorig jaar had ik een kind in mijn groep die altijd een grote mond had. Ik kon in haar ogen niets goeds doen. Maar aan het einde van de week kreeg ik toch een dikke knuffel.” Het vrijwilligerswerk willen ze nog lang blijven doen. Jacolien voegt daaraan toe: ,,Het is ook erg gezellig met alle vrijwilligers. We hebben een leuk team en maken er met elkaar een feestje van voor de kinderen om ze de vakantie van hun leven te geven. Je hebt zóveel voldoening van je werk en dat maakt het ook zo leuk.” De toekomst zien ze positief in: ,,Een écht bedrijf zou eigenlijk wel wat zijn. Dan kunnen we meer vakanties organiseren én fulltime bij Stichting Amices werken”, dromen ze lekker verder. Voorlopig zitten ze hier wel op hun plek.

advertentie
advertentie