Culinair dineren bij de biologische boer

22 juli 2010 om 00:00 Nieuws

NOORDELOOS - Melkveehouderij en kaasmakerij Noorderlicht in Noordeloos is op 3 september de entourage voor een Boergondisch Feestmaal. Voor het Boergondisch feestmaal bereiden enthousiaste chef-koks in de stal, de wei of in de schuur een bijzonder drie- of viergangen menu met de dagverse biologische oogst van het boerenland. Bezoekers zijn van harte welkom op het feestmaal. TV chef-kok Caspar Bürgi, bekend van Koffietijd, komt speciaal naar Noorderlicht om het feestmaal te bereiden. Gedurende de hele zomer kunnen mensen op 25 prachtige boerenerven in verschillende streken van Nederland bij de biologische boer aanschuiven aan een rijk gedekte tafel. Stichting Van Eigen Erf en het Netwerk Biologische InfoCentra willen met het Boergondisch feestmaal seizoens- en streekgebonden eten van de biologische boer promoten.

Het Boergondisch feestmaal wordt sfeervol geserveerd in het weidse weiland van Noorderlicht, met naast de bezoekers grazende koeien. Bij slecht weer nemen de gasten plaats in het brede gangpad van de sfeervolle stal. Chef-kok Caspar Bürgi, bekend van het TV programma koffietijd en groot liefhebber van biologische producten van de boerderij, komt naar Noorderlicht om het Boergondisch feestmaal voor de gasten te bereiden. Er is een rondleiding over erf en velden, waarbij veehouders Kees en Maria van Gaalen vertellen over zijn ervaringen met de biologische landbouw.

Maria en Kees van Gaalen hebben een biologische boerderij uit overtuiging. Ze besteden extra veel zorg aan hun koeien, die vredig grazen in de weidse weilanden. Ze mogen hun mooi gevormde horens houden en hebben de ruimte in de stal. Zorg voor natuur en landschap is in de filosofie van Maria en Kees vanzelfsprekend. Ze beschermen de weidevogels die onze weilanden in het voorjaar uitkiezen om te broeden en streven er naar zoveel mogelijk variatie aan bloemen en planten in de slootkanten te krijgen. Door de biologische manier van werken, worden de weilanden gevarieerder en kruidenrijker. En dat proef je in de Wilde Weidekaas die Kees en Maria maken.

Wilde Weidekaas wordt gemaakt in de ambachtelijke kaasmakerij op de boerderij. Om een kaas van topkwaliteit te maken moet alles kloppen: het beste voer op basis van kruidenrijke weilanden, goede en goed verzorgde koeien en het vakmanschap om van de rauwe melk een smakelijke kaas te maken. De Wilde Weide kaas wist in 2005 de titel Streekproduct van het Jaar in de wacht te slepen. Kaasspeciaalzaken en restaurants in de hele regio verkopen dit topproduct graag

De koeien van Noorderlicht zijn voor het overgrote deel van het Blaarkop ras, met de karakteristieke witte kop en zwart omrande ogen. Het is een oud en inmiddels zeldzaam ras, dat van oudsher in de Oude Rijnstreek voorkomt. Blaarkoppen passen heel goed bij de biologische bedrijfsvoering van Noorderlicht, ze zijn sterk, zachtaardig en kunnen met weinig toe. Ze geven melk van uitzonderlijke kwaliteit, die zich bijzonder goed leent om er kaas van te maken.

Het Boergondisch feestmaal Noorderlicht: 3 september 2010 vanaf 17.30 uur. Er zijn circa zestig plaatsen beschikbaar. Reserveren is een vereiste en kan via www.vaneigenerf.nl. Kosten € 39,50 inclusief de rondleiding, exclusief drankjes. Het Boergondisch feestmaal is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, het fonds 1818 en de provincie Noord-Brabant en het LIB en de provincie Overijssel.

Info: www.vaneigenerf.nl, telefoon 0317 - 350 700 of 06 - 53 59 31 88

advertentie
advertentie