De tweede foto in de rubriek Zoek mee in Sliedrecht.
De tweede foto in de rubriek Zoek mee in Sliedrecht. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (2)

11 februari 2021 om 14:51 Activiteiten

SLIEDRECHT Als je een nieuwe rubriek begint is het altijd maar de vraag of het gewaardeerd wordt door de lezers. En ik moet zeggen dat de vele reacties die ik via de mail kreeg aanleiding geven om door te gaan met mijn zoekplaatjes. Ik hoop dat het nog meer lezers in beweging zet en dat ze tevens hun ogen de kost geven.

door Albert de Coster

De vorige foto werd door veel mensen herkend, want het betreft een element in de toegangspoort van scheepswerf Baars aan de Rivierdijk. Uit de reactie van een inzender begreep ik dat het hek nogal piept. Zijn tip aan de firma Baars is om een teflonspray te gebruiken, zodat de omwonenden ’s morgens net wat langer van hun nachtrust gebruik kunnen maken.

Een andere inzender gaf aan dat hij de tekeningen voor het het hek gemaakt had. Het hek zorgde er voor dat bij het lossen van platen staal er minder verkeersstremmingen op de dijk ontstonden. En bij de uitleg over het ontwerpen van het hek werd ook nog het volgende vermeld: ‘In het hek werden afbeeldingen aangebracht die een deel van het werk op de werf symboliseren. De getoonde afbeelding in het zoekplaatje stelt voor het in de vorm slaan van een roe. En een roe is niets anders dan een exacte kopie van de vorm van een scheepsspant. De in vorm geslagen roe werd gebruikt als mal voor het buigen van spanten en platen of voor het controleren van de scheepsvorm.

Later is aan het driedelige hek nog een vierde deel toegevoegd. De huidige directie heeft daar het jaartal 1832 (de oprichting van scheepswerf Baars) in geplaatst.

Na dit educatieve stukje is het tijd voor de nieuwe opdracht. En die is iets meer in het centrum van het dorp gesitueerd. Ik hoop dat u tijdens uw speurtocht niet te veel last van glij- en glibberpartijen heeft en dat de ergste sneeuwresten opgeruimd zijn.

Bij deze tweede zoekopdracht moet u mogelijk flink speuren. Het betreft een gevelsteen uit 1975 en de vraag is waar is die ingemetseld?

En heeft u daar iets leuks of interessants over te melden, dan kunt u reageren. Stuur opmerkingen maar door naar zoekfotosliedrecht@gmail.com (let op: e-mailadres is gewijzigd ten opzichte van de eerste editie!).

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie