Afbeelding
Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (17)

27 mei 2021 om 07:22 Activiteiten

SLIEDRECHT - Kies je een brievenbus als zoekplaatje uit, dan is het logisch dat je reacties van de (oud)-postbodes krijgt. En die wisten natuurlijk te vertellen dat de drie bussen met uilen te vinden waren op de adressen Merwestraat 36, 38 en 40.

door Albert de Coster

Weet u eigenlijk wel dat het altijd een typische beroepsgroep geweest is. Want als er één groep mensen aan te wijzen was die alles wist over de inwoners van ons dorp, dan waren zij het wel. Ik spreek in de verleden tijd, omdat ze een hechte groep vormden toen ze nog bivakkeerden in het Postkantoor, de huidige Stoffenkraam op de Stationsweg. Tegenwoordig komt de post via onder andere garageboxen naar ons toe en zijn de bezorgers geen hecht team meer, maar slechts een groep individualisten.

In het verleden gebeurde het regelmatig dat er post gesorteerd werd met daarop een niet bestaand huisnummer of soms helemaal zonder adres. Dan bevatte de envelop slechts een naam en een vage locatie zoals “Oude uitbreiding Sliedrecht” of “Baanhoek, stoep voor de spoorbrug”. Als door wespen gestoken doken de bezorgers er op af en kwamen gezamenlijk meestal wel met een mogelijk goed adres op de proppen. Vooral de oude garde, zoals Hansum, Bot en Van der Weiden (de legendarische Sliedrechtse scheidsrechter) hadden het vaak bij het rechte eind.

De familieverhoudingen van de meeste gezinnen in ons dorp waren ook bekend bij de oudere bezorgers en die wisten vaak wel te herleiden bij wie die brief bezorgd zou kunnen worden. Voor de wat oudere schoolgaande jeugd was de PTT een goede werkgever. Je kon als zaterdaghulp en/of vakantiekracht goed verdienen en je was een soort eigen baas als je buiten liep in het zonnetje. En terugkomend op het feit dat de bezorgers mijn afgebeelde brievenbussen herkenden, moet ik ook nog even melden dat ook ‘gewone’ burgers het bij het rechte eind hadden. 

Voor de nieuwe opdracht hoeft u niet te gaan zoeken op de Oude Uitbreiding en op de dijk. Weet u waar deze vrolijke gozer met zijn vetkuif zijn duim opsteekt? Mensen die de moeite nemen om een antwoord in te zenden kunnen van mij voor de volgende zoekplaat via de mail een extra tip krijgen om de nieuwe opdracht makkelijker te maken.

Stuur uw antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com en weet u meer over de foto te vertellen dan hoor ik dat ook graag. 

Afbeelding

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie