Bibliotheek Sliedrecht
Bibliotheek Sliedrecht Marjanne Dijkstra

Week van Lezen en Schrijven in Sliedrecht

3 september 2022 om 11:28 Activiteiten

SLIEDRECHT Op de internationale dag van de Alfabetisering, donderdag 8 september, start de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week (8-14 september) wordt extra aandacht gevraagd voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland.
 

Lezen, schrijven en/of rekenen is voor 2,5 miljoen volwassenen in Nederland niet vanzelfsprekend. Deze mensen ondervinden serieuze problemen in hun dagelijks leven. Het lezen van een bijsluiter of recept, het invullen van een formulier of een aanvraag doen bij een (overheids)instantie; allemaal dingen die moeite kosten. Het gaat niet alleen om ouderen, maar ook om jongeren die bijvoorbeeld met een taalachterstand van school gaan. Deze groep wordt steeds groter. Het doel van de Week van Lezen en Schrijven is om de maatschappij bewust te maken van dit probleem.

Samuela Loolofs, coördinator basisvaardigheden: ,,De bibliotheek is een plek waar iedereen welkom is voor een kopje koffie en een praatje, om te printen of te leren omgaan met een computer, laptop of telefoon. We bieden leerzame én leuke activiteiten voor jong en oud. De bieb is zoveel meer dan alleen boeken!”

De Week van Lezen en Schrijven is de feestelijke aftrap van het nieuwe cursusseizoen voor taal- en digitale vrijwilligers en deelnemers. Ook staan er de hele week speciale activiteiten rondom lezen, schrijven en rekenen op het programma. Het programma in de bibliotheek in Sliedrecht:

Donderdag 8 september

  • Taalcafé: samen Nederlands (leren) praten
    13.00 – 15.00 uur, locatie bibliotheek Sliedrecht
  • Taalpunt: advies en informatie over lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.
    14.00 – 16.00 uur, locatie bibliotheek Sliedrecht
  • Viering Taalhuiscertificering en Café voor Elkaar: ontmoetingsplek waar iedereen erbij hoort en ervaringen, kennis en kunde met elkaar worden gedeeld.
    19.00 – 20.30 uur, locatie bibliotheek Sliedrecht

Vrijdag 9 september

  • Digitaal Inloopspreekuur: voor al je vragen over het gebruik van je laptop, smartphone of tablet
    10.00 – 12.00 uur, locatie bibliotheek Sliedrecht

Kijk voor meer informatie over alle activiteiten op de website.


CERTIFICERING TAALHUIS SLIEDRECHT
Taalhuis Sliedrecht is door het Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) getoetst en heeft het kwaliteitscertificaat gekregen. Dat betekent dat het Taalhuis aan belangrijke kwaliteitsnormen voldoet en voor de komende vier jaar gecertificeerd is. Het certificaat wordt donderdag 8 september feestelijk onthuld. Aansluitend is er tijd om kennis te maken met de spreekuren van Café voor Elkaar. Het feestelijke moment is tussen 19.00 en 20.30 uur.


De Bibliotheek helpt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Iedereen mag #meedoen in de maatschappij namelijk. De bibliotheek biedt het Taalpunt aan, waar één-op-één gekeken wordt naar de beste oplossing van zijn of haar vraag. Naast vragen over lezen en schrijven kun je ook bij de bieb terecht met vragen over de digitale overheid (Informatiepunt Digitale Overheid). Voor al je vragen over je mobiele telefoon, smartphone, laptop, tablet, e-reader of het internet ben je welkom bij het Digitaal Inloopspreekuur. En wie wil leren omgaan met internet en de computer kan aanschuiven bij het Oefenplein / Klik & Tik. Ontdek hier wat de Bibliotheek allemaal kan betekenen.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie