De nieuwe opdracht van Albert de Coster.
De nieuwe opdracht van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (90)

21 oktober 2022 om 08:25 Activiteiten

SLIEDRECHT Dit keer druppelde een betraande e-mail binnen met de tekst: ‘Albert, wat heb je het deze keer moeilijk gemaakt! We zitten echt met onze handen in het haar; we hebben geen flauw idee waar we het zoekplaatje kunnen vinden.’

door Albert de Coster

Deze vaste inzender had kilometers rondgefietst door ons dorp en was talloze keren tot op zijn hemd natgeregend. En het resultaat was dat hij me een mail stuurde met daarin een smeekbede of ik alsjeblieft nog een tip wilde geven.

De aanwijzing die ik vorige week had gegeven was: ‘zonder dak boven je hoofd zitten’. En de mailklanten had ik al laten weten dat een kerkelijke achtergrond nu een voordeel kon opleveren.

Ik had deze keer een doorkijkje van twee ramen bij de dijksynagoge gebruikt. Zo kijk je via deze ramen naar de lucht. Tussen 9 en 16 oktober werd het Joodse Loofhuttenfeest gevierd. Een Loofhut is een hut waar je ’s nachts zonder dak zo recht de sterrenhemel in kan kijken. Het herinnert de Joden aan de 40-jarige zwerftocht door de woestijn.

De synagoge dateert uit het jaar 1845 (5605 in de Joodse jaartelling op basis van de jaartallen uit de bijbel) en is in 5762 opnieuw ingewijd.

Dat er niet veel goede inzenders waren had ik wel ingeschat. Dus zal ik voor de komende opdracht maar eens wat meer informatie geven. Trouwens, de oplettende lezer zal inmiddels wel in de gaten hebben dat ik regelmatig de (plaatselijke) actualiteit volg bij mijn foto’s.

In het Sliedrechts Museum wordt voor de vijfde keer door een vijftal Sliedrechtse kunstenaars geëxposeerd. Voor de stoep van het museum hebben zelfs twee beeldhouwers een workshop gegeven. En als u die gemist heeft moet maar eens binnen kijken, daar zijn de werken van het vijftal te zien en draait er ook nog een leuke film.

En kunst kan ook gewoon in de openbare ruimte tentoongesteld worden. Zo zijn er in ons dorp tal van beelden te vinden en die zijn voor iedereen heel bekend.

Maar ik heb een object -zo maar op de hoek van een gevel van een gebouw- dat er al jaren hangt, maar niet bij iedereen bekend is. En het is -zo heb ik vernomen-gemaakt door één van de vijf exposanten uit het museum. Hier een tip: ‘Wilt u advies om schipper te worden dan moet u hier aanbellen.’

Mijn vraag aan jullie lezers is tweeledig: waar hangt dit object en wie is de maker? Stuur de oplossing naar zoekfotosliedrecht@gmail.com en je krijgt gegarandeerd antwoord en een tip voor volgende week.

De oude opdracht van Albert de Coster.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie