Afbeelding
Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (89)

14 oktober 2022 om 08:03 Activiteiten

SLIEDRECHT Het waren dit keer veel treinreizigers die mijn zoekfoto herkenden. Zij maken dagelijks gebruik van het bruggetje bij het station. Op 29 juli 2021 is de oude brug vervangen.

door Albert de Coster

De gemeente heeft ons van een fraai exemplaar voorzien. Fabrikant Haasnoot Bruggen heeft hem geleverd uit de serie ‘Shapes of nature’. In deze serie wordt het ‘Biophilic Design’ toegepast. Net als ik zult u waarschijnlijk denken: ‘Ja, ja, moeilijke woorden gebruiken om indruk te maken.’ Maar nieuwsgierig als ik ben kijk ik op hun site en ontdek dat de Biophilic filosofie mensen een gelukkig gevoel wil geven bij het zien van hun producten. Het motief van de brug komt uit de natuur en men zou er een prettig gevoel van krijgen bij het zien ervan.

Ik vermoed dat de gemeente Sliedrecht ook heel blij was, want op de site van de fabrikant staat dat ze deze bruggen - onder bepaalde voorwaarden - gratis ter beschikking stellen. Was dat ook zo? Wie kan me dat vertellen? De tip die de inzenders deze keer van mij kregen luidde: ‘Naast de voormalige theetuin hoef je niet meer te fierljeppen.’ De theetuin was het laatste huis aan de Stationsweg. Toen in 1885 de spoorlijn Dordrecht – Gorinchem werd geopend was dit huis net één jaar oud. De spoorwegen hadden de Stationsweg op hun kosten aan laten leggen om het spoor vanuit het dorp te kunnen bereiken.

De eigenaar -Hendrik van der Vlies- had daar een woonhuis met theetuin laten bouwen. Ook was er een stalling voor paarden en rijtuigen. Deze muzikale Hendrik liet een muziektent in de theetuin bouwen. Hij was ook oprichter van Crescendo, gaf vioolles, was kerkorganist en dirigent van het strijkorkest Apollo. In WO II heeft de NSB het pand gebruikt om hun jeugd daar kennis te laten maken met Hitlers gedachtegoed.

Na de oorlog is Klarinus Pellikaan daar begonnen als sigarenmaker; maar al snel was duidelijk dat dat een aflopende zaak was. Hij was inmiddels vanuit huis en zijn garage begonnen met het verkopen van verpakkingsmateriaal. Later had hij ook nog een paar bouwvallige pandjes op Baanhoek. Maar de zaken gingen zo goed dat er nieuwbouw op de Nijverwaard kwam. En nu zitten ze bij de rotonde op het Noord-Oost Kwadrant.

De vraag van deze week is: ‘Bij wie zijn deze ramen?’ Uiteindelijk zit je zonder dak in de open lucht. Stuur de oplossing naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie