De nieuwe opgave van Albert de Coster.
De nieuwe opgave van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht? (28)

13 augustus 2021 om 08:23 Activiteiten

SLIEDRECHT In de vorige zoekfoto was een mooie blauwe auto in glas-in-lood afgebeeld. En die auto bevindt zich al jaren daar in dat raam bij Middeldiepstraat 45. De eerste eigenaar was - naar mijn weten - Manus de Jong. En die had een autospuiterij naast het woonhuis op de hoek. Waarschijnlijk is in zijn opdracht dat raam zo ontworpen.

door Albert de Coster

Dat stukje Oude Uitbreiding tegenover de brandweerkazerne zit een beetje vreemd in elkaar. Kijk maar eens op Google Earth. De zijstraat van de Middeldiepstraat is de Witte de Withstraat. En daar bevindt zich maar één woonhuis. Dat was vroeger het kruidenierswinkeltje van Koppelaar. Op slechts twee momenten van de dag was het daar woest druk. Dat viel nou net toevallig precies op de tijden van de pauzes van de Da Costaschool.

Naast die winkel was de ingang van een garage, die in een haakse bocht om het woonhuis van Middeldiepstraat 45 liep en uitkwam waar dat raam met de blauwe auto is. (zie de pijl in de foto)

Waarschijnlijk is rond de beginjaren ‘60 de spuiterij daar verdwenen en werden er auto’s van de gebroeders Wor gestald. Die waren in het oude badhuis tegenover de Karel Doormanstraat een rouwcentrum begonnen en moesten ergens hun volgauto’s kwijt.

Bij een begrafenis reden de auto’s stapvoets via de Oranjestraat, Kerstraat en Stationsweg achter de deemoedig kijkende uitvaartbegeleider naar het kerkhof. Het verkeer en ook de voetgangers hielden keurig stil en lieten de stoet met gepaste eerbied passeren. (daar moet je nu eens om komen).

Later heeft de bekende Gijs Zonnenberg (broer van dirigent Martin) daar zijn handel opgeslagen. Om Gijs kon je niet heen; hij adverteerde met de slogan: ‘Wees wijs, bel Gijs.’ Hij had een bedrijfje dat stoelen, tafels enz. verhuurde. Altijd handig als je een feestje organiseerde en te weinig meubilair had.

Nu de nieuwe opdracht: Bekijk ook dit keer eens dit bijzondere glas-in-loodraam. Als u herkent wat dit voorstelt weet u vast wel waar dit pand vroeger voor diende en weet u ook wie er allemaal gehuisvest waren? Waar staat dit ergens in Sliedrecht?

Weet u de oplossing of heeft u interessante informatie over de foto, stuur uw antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie