Albert de Coster deed weer zijn best een mooie opdracht te bedenken.
Albert de Coster deed weer zijn best een mooie opdracht te bedenken. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht? (21)

25 juni 2021 om 08:51 Activiteiten

SLIEDRECHT - De vorige opdracht was een inkoppertje voor Wout van Rees, want het betrof de woning die hij achtergelaten had toen hij naar Papendrecht vertrok. Dit schrijft hij over zijn voormalige woning: ‘Die eerste steen is op 2 juli 1909 gelegd door Willem Hendrik van Haaften JLzn., oftewel junior. Hij was de kleinzoon van de opdrachtgever Willem Hendrik van Haaften; deze overleed echter op 10 april 1910 en heeft dus nooit in dit huis gewoond. Niet de vader van junior, maar de broer ervan ging in dit huis wonen, dit was Marinus Pieter van Haaften.’ Rivierdijk 502 is het pand waar hij als negende bewoner heeft gewoond.

door Albert de Coster

Het lijkt wel alsof dat pand alleen maar markante bewoners heeft gekend. Zo somde Wout een lijstje met namen op die voor hem daar over de dorpel naar binnen stapten: aannemer van Haaften, bankdirecteur Kessnich, de artsen Van Mastrigt, Terpstra, Bade, Van der Wal, Houthandelaar Deleu en daarna ook nog een korte tijd zijn ex-vrouw.

Wout vindt dat hij ook wel als scheepexpert (een soort scheeps’arts’) wel in het rijtje van artsen thuishoort. En ik kan me daar ook helemaal in vinden. Het is trouwens een van de weinige gebouwen in ons dorp met Jugendstilkenmerken.

De komende week kunt weer eens een ommetje gaan maken om de nieuwe opdracht te vinden. Met de auto zult dit mooie beeldje niet tegen kunnen komen. Dus moet u maar gaan lopen of fietsen. De vraag is natuurlijk waar dit beeldje zich bevindt.

Kijk eens goed naar deze bevallige vrouw: het lijkt alsof ze zich ergens voor afschermt of ergens bang voor is, want ze houdt haar handen voor haar ogen. Maar nieuwsgierig als ze is (het blijft een vrouw) kan ze nog net onder haar arm doorkijken om te zien wat er voor haar gebeurt. Ze lijkt te gluren wie er allemaal de woning, die zich vlak voor haar bevindt, naar binnen gaan. En dat zijn er nogal wat.

In vroeger jaren woonde daar een herder en later konden ook anderen dan alleen de schaapjes van die herder daar tijdelijk onderdak vinden. En nu komen ze zelfs vanuit het Deense Odense hier langs.

Stuur uw antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com en weet u meer over de foto te vertellen dan hoor ik dat ook graag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie