Waar is deze gedenksteen met breuk te vinden?
Waar is deze gedenksteen met breuk te vinden? Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (20)

18 juni 2021 om 12:30 Activiteiten

SLIEDRECHT - Veel inzenders hadden de plek waar het schip dat ten anker ging goed en er waren erbij die wisten meer te vertellen dan ik in mijn stukje had geschreven.

door Albert de Coster

Maar niemand had blijkbaar door dat ik een fout had gemaakt. Zelfs één van de grootste historische ‘weetals’ van Sliedrecht - hij is inmiddels een Ertenpeller geworden - tikte me niet onmiddellijk op mijn vingers.

In het pand van zoekplaatje 19 woont momenteel Piet Vermaas aan de Adriaan Volkersingel 20. Deze flamboyante plaatsgenoot was/is een echte handelaar en heeft een plaatselijk imperium van betaalbare textiel en bedden opgebouwd. Jaren lang hanteerde hij dezelfde marketingstunt: bij aankoop van een product kreeg de klant een gratis zakdoek. Zijn zoons zijn daar inmiddels vanaf gestapt.

Piet was niet te beroerd om de producten zelf bij zijn klanten thuis af te leveren, want in vroeger tijden zag je hem in zijn Peugeot met imperiaal (= bagagerek op het dak) voorbij zoeven met de dubbelgeklapte matrassen bovenop de auto.

Zowel huisnummer 19 als 20 werd door de familie Van der Leun gebouwd en bewoond. Deze oprichters van het nog steeds in Sliedrecht bevindende installatiebedrijf boerden ook niet slecht. Maar de huizen zijn in andere handen over gegaan. Inmiddels woont de reeds genoemde Piet Vermaas op nr. 20.

FOUT En ik ben de fout ingegaan met de opmerking dat je bij dat adres vroeger het schip in kon gaan. Dat moest bij nr. 19 zijn. Daar is op een gegeven moment Arie Lanser gaan wonen.

Nu hadden die Lansertjes (Arie en Gerrit) twee bedrijven: één die bakken verhuurde (dat was van Arie) en een scheepswerf. De werf bevond zich in de buurt van de pannenkoekenfabriek. Ik weet uit betrouwbare bron dat het een keer flink fout ging bij de te water lating. De opdrachtgever zag zijn schip van de helling glijden en sprak toen de historische woorden: ‘Gerrit, ik heb toch geen duikboot besteld?’

NIEUWE OPDRACHT En nu de nieuwe opdracht: Het lijkt dat er schade is aan de gedenksteen. En dat klopt ook, maar de aannemer heeft het kapotte stukje weer weten te lijmen. Maar zoiets moet je met echte spullen van historische waarde natuurlijk niet doen. Weet u waar deze breuk is hersteld?

Stuur uw antwoord naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie