De nieuwe opdracht van Albert de Coster.
De nieuwe opdracht van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (113)

7 april 2023 om 16:40 Activiteiten

SLIEDRECHT Donderdag 6 april is de ‘Wandel naar je werk dag’. Nu kan niet iedereen daar gehoor aan geven, dus moeten we het wat ruimer opvatten: ‘Blijf niet zitten, maar wandel wat meer.’

door Albert de Coster

Een tip van Albert: Ga eens naar het Van den Houte Willemsplein. Op dat plein staat het beeld van Jan Boer (1853-1933); de oprichter van een viertal sociale instellingen in ons dorp. Als eerbetoon daarvoor heeft het door hem opgerichte Onderlinge Fonds Sliedrecht (in de volksmond dooienfonds) in 1984 dit beeld laten maken door H. Norga . Toen burgemeester Hendriks het beeld onthulde was Jan brildragend.

Toen ik zo voor dat beeld in het gras zocht naar zijn verdwenen bril besefte ik dat ik de naam van pleintje wat vreemd vond. Wie was Van den Houte Willems eigenlijk? Op internet was er niets over te vinden, maar op de site van de Historische Vereniging vond ik de oplossing.

Aan het begin van de 20e eeuw waren er een aantal notabelen in ons dorp die de vereniging ‘Sliedrecht Vooruit’ oprichtten. Ze hadden het plan opgevat om een aantal grienden/zandplaatjes voor de dijk op te spuiten. Dat leverde plek op voor woningen, een haven en bedrijven. De bevolking van ons dorp groeide zo snel dat er bijna geen plek voor nieuwe huizen meer was.

De 180 leden tellende vereniging waar je voor 2 cent per week lid van kon worden heeft de gemeenteraad (via voor toen zeer moderne lichtbeelden) weten te overtuigen van hun plan: de huidige ‘Oude Uitbreiding’. De secretaris van die vereniging was apotheker Van den Houte Willems. Net als andere dorpsgenoten die zich voor dit plan hebben ingezet (C. M. van Rees, Dr. Langeveld, Joh. Kraaijeveld) kreeg hij een straat naar zich genoemd op dit opgespoten stuk Sliedrecht. En nu ik het toch over een straat heb is de link naar een ‘straatje’ waar het nieuwe zoekplaatje naar verwijst makkelijk te maken.

Weet u trouwens dat we momenteel in een religieus gezien bijzondere week zitten? De Joden vieren Pesach (uittocht uit Egypte), de Moslims zitten in hun vastentijd de Ramadan (zij gedenken dat Mohammed zijn eerste openbaring die leidde tot de Koran ontving), de Christenen houden hun Stille Week voor Pasen (kruisiging en opstanding van Jezus) en de Boeddhisten vieren op 6 april (1e dag van de volle maan in april) hun Nieuwjaar.

Stuur de oplossing naar zoekfotosliedrecht@gmail.com en u krijgt gegarandeerd antwoord en een bruikbare tip voor de volgende zoekfoto.

De oude opdracht van Albert de Coster.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie