De nieuwe opdracht van Albert de Coster.
De nieuwe opdracht van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (120)

26 mei 2023 om 09:06 Activiteiten

SLIEDRECHT De tip die de inzenders afgelopen week kregen was: ‘Hier kunnen ze ontploffende zaken aan het licht brengen.’


door Albert de Coster

Voor het Kompas verscheen werd er nogal achter de oren gekrabd, want er zit toch geen afdeling van de EOD in Sliedrecht? Of was de tip figuurlijk bedoeld? Maar toen de foto in de krant stond waren er ineens heel veel lezers die de plek herkenden.

De mooie uitbouw die ik toonde was onderdeel van het pand van Van den Herik aan het einde van de Industrieweg. Maar wat had dat met de tip te maken? Dat zit zo.

In de baggerwereld weet je nooit wat je boven water haalt en in de Rotterdamse haven - waar grondlegger Jan Hendrik van den Herik ooit als steenzetter begon - gebeurde het regelmatig dat er een explosief uit WOII aan boord kwam. Omdat er ook in andere voormalige oorlogsgebieden wordt gewerkt, is het van belang dat de bodem vooraf onderzocht wordt op explosieven. En die discipline heeft Van den Herik inmiddels ook in huis.

Helaas is het einde van de Industrieweg niet bereikbaar, want het is met een hek hermetisch afgesloten. Jammer, want ik zou daar nog wel eens een kijkje willen nemen. Oudere lezers weten vast nog dat daar een uitdagend stukje grond lag. Ooit startte daar in 1918 scheepswerf Kerkerak, maar zij werden al snel overgenomen door De Klop en toen lag het terrein jarenlang braak.

Op het ruige terrein was een scheepshelling waar de boten vanuit het botenhuis van de daar gevestigde watersportvereniging te water gelaten konden worden; ook heeft de padvinderij er een aantal jaren gebivakkeerd.

Ook waren er betonnen resten van bunkers te vinden en kon men bij het strandje ongestoord zonnen en zwemmen. Maar als er een duwboot voorbij ging moest je oppassen, want voor je het wist werd je meegezogen door de stroming.

Voor de oudere en wat ondeugende jongeren was het voormalige kantoorpand in de jaren ’60 een ideale plek om als pubers nieuwe activiteiten te ontdekken. De deuren waren niet op slot en je kon er lekker ongestoord rondstruinen. In de diverse ruimtes in het gebouw waren de restanten van hun ‘spel’ terug te vinden. Wisten wij veel? We dachten dat er een gezellig feestje met ballonnetjes gevierd was.

De nieuwe opdracht is een zoektocht naar - ik denk - een pauw. Als u weet waar die bivakkeert, dan kunt u een bericht sturen naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

De oude opdracht van Albert de Coster.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie