De nieuwe opdracht van Albert de Coster.
De nieuwe opdracht van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (68)

Activiteiten

SLIEDRECHT De tip in het Kompas die hoorde bij de foto van vorige week was: ‘U kunt op uw gemak gaan zoeken; het is echt een plek voor ouden van dagen die van hun welverdiende AOW genieten’. En de inzenders van oplossingen kregen nog een extra tip: ‘Dit grote nieuws kwam uit de Kerkbuurt.’

door Albert de Coster

Veel inzenders hadden de foto op Facebook of via de digitale editie van het Kompas gezien en herkenden de koperen kleur van het object. Maar wie alleen de papieren editie bekeek had dat voordeel niet. Het was een fragment van de ‘Roeptoeter’ uit het Dreespark.

Ik zal toch maar even de tips uitleggen, want niet iedereen zal het duidelijk zijn wat ik bedoelde met die rare zinnen. Afgelopen 14 mei was het de sterfdag van oud-politicus Willem Drees. Vadertje Drees had in 1947 met de Noodwet Ouderdomsvoorziening de basis gelegd voor de latere AOW. De oude Drees was gelijk ook grootgebruiker van zijn eigen wet, want met zijn 102 jaar heeft hij dus 37 jaar AOW genoten.

Dat was dus de tip uit de krant, maar wat had dat ‘grote nieuws uit de Kerkbuurt’ er nu mee te maken.? Nou, dat zit zo: Het beeld van kunstenaar Jerome Symons was ooit aan het begin van de Kerkbuurt geplaatst vlak voor het pand van ‘Spek & Bonen’. Aangezien die horecazaak een terras op de plek van het beeld wilde hebben is de gemeente overstag gegaan en heeft het beeld weggehaald.

Het beeld, dat officieel ‘Groot nieuws’ heet, heeft ongeveer een jaar in opslag staan toeteren tot het plotsklaps in het Dreespark is neergezet. Het is een in het oog vallend kunstwerk dat niet meer weg te denken is uit ons dorp. Er zijn dorpsgenoten die het een gedrocht vinden en het daar weg willen hebben. Ze willen het liever op Baanhoek tegenover Dupont plaatsen van dan iets onaardigs laten roeptoeteren.

En dan de nieuwe opdracht: Het is duidelijk wat er is afgebeeld, maar weet u ook waar het staat? Heeft u er soms nog informatie over? Ik ben benieuwd wat er binnenkomt.

Kent u de bewoners of eigenaren van het pand waar mijn zoekfoto’s genomen zijn, licht ze dan even in dat hun ‘kunst’ in Het Kompas staat. Als ze dan met mij contact opnemen en wat informatie geven kan ik dat delen met onze dorpsgemeenschap. Wie een oplossing instuurt krijgt altijd een extra tip. U kunt mij benaderen door naar zoekfotosliedrecht@gmail.com te mailen.

De oude opdracht van Albert de Coster.
advertentie