De nieuwe opdracht van Albert de Coster.
De nieuwe opdracht van Albert de Coster. Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (112)

31 maart 2023 om 16:49 Activiteiten

SLIEDRECHT Afgelopen week was het zoekplaatje te vinden aan Weresteijn nr. 35, tegenover de noordwest uitgang van het Dreespark. Het stelt een schip voor dat gebruikt wordt als tuinhek. Dat de bewoner het als afscheiding van zijn woonerf gebruikt is niet verwonderlijk. Er woont daar een nazaat van de inmiddels ter ziele gegane scheepswerf Van Eijk (begin Baanhoek/Plaatje).


door Albert de Coster

Zowel zoekplaatje 110 als 111 gingen over schepen. En ook deze gaat er indirect over. Want we hebben het over de zeiltocht in 1572 vanuit Engeland naar het door de Spanjaarden bezet Nederland. De zeelieden hebben het plan om Enkhuizen binnen te vallen en te plunderen. Maar door het slechte weer en verkeerd navigeren kwamen de schepen voor de kust van het huidige Voorne-Putten terecht. De verdwaalde vloot werd door veerman Jan Pieterszoon Koppelstok opgemerkt en hij roeide hen tegemoet. De veerman wist hen te vertellen dat het grootste deel van het Spaanse garnizoen het stadje had verlaten. Daarom besloten ze hier hun strooptocht te organiseren.En omdat ze Oranjegezind waren hebben ze uit naam van Willem van Oranje de Noordpoort open gebeukt en de stad zonder noemenswaardige tegenstand ingenomen.

U begrijpt inmiddels dat het hier over de inname door de Geuzen van Den Briel gaat. Toen hertog Alva dit hoorde vond hij het van weinig belang dat hij dat onbeduidende stadje verloren had. Wat hij dus niet besefte dat met de val van Den Briel de 80-jarige oorlog was begonnen en dat leidde tot afscheiding van ons land met Spanje. De Geuzen namen de stad in met de zogenaamde ‘Prinsenvlag’ in top. Dit was de voorloper van onze huidige driekleur. Toen bestond hij uit Oranje-Wit-Blauw (oranje-blanje-bleu) en was het symbool van de opstand tegen de overheersers. Later werd er een lied over de heldendaad van veerman Jan Pieterszoon Koppelstok en de Geuzen geschreven dat bekend staat onder: “In naam van Oranje doe open die poort.”

En vroeger moesten de kinderen op school bij de geschiedenisles het volgende leren: ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril.’ Dat ezelsbruggetje verwees naar de inname van Den Briel. En toen ik daar aan dacht moest ik ineens denken aan de Sliedrechter die ook zijn bril is verloren. Maar dit geval is het letterlijk bedoeld. Weet u welke oud-plaatsgenoot op welke plek zijn bril is verloren? Stuur de oplossing naar zoekfotosliedrecht@gmail.com.

De oude opdracht van Albert de Coster.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie