Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie

Echt Sliedrechts - Snubbeken

13 mei 2021 om 15:26 Column Echt Sliedrechts

Inmiddels is het nu twee weken dat de winkels weer open zijn. Je hoeft niet meer een afspraak te maken. Je mag gewoon naar binnen lopen. Tenzij de winkelmandjes op zijn. Dan moet je buiten wachten. Zo vormen zich op diverse plaatsen, ook in Sliedrecht, lange rijen voor diverse winkels. Net zoals eerder al bij de slager en de bakker.

Vorige week liep ik een rondje over de Kerkbuurt en het Burgemeester Winklerplein. Wat heerlijk, dacht ik, dat je gewoon weer naar binnen kunt. Ook als je niet eens van plan bent om wat te kopen. Dat je gewoon weer een kledingzaak binnen kunt lopen, de stof van de kleren tussen je vingers kunt houden. Rondsnuffelen. Iets kopen, of niet. Van mijn schoonfamilie in de Krimpenerwaard leerde ik dat daar nog een ander woord voor is: snubbeken (klemtoon op de eerste lettergreep). Ik kende dat woord niet, zoals ik wel meer nieuwe woorden heb leren kennen die uit deze streek komen. Snubbeken, je zou ook kunnen zeggen: rondstruinen, zoals je op vakantie in het buitenland over een markt loopt. Zie je wat leuks dan koop je het. Maar het gaat de meeste mensen vooral om de sfeer. Op internet lees ik dat het woord uit Alblasserdam zou kunnen komen. Dus ik dacht: eens kijken in het Sliedrechts woordenboek ‘Slierechs van A tot Z’. Dat kreeg ik bij mijn intrede van de burgemeester. En inderdaad, daar staat het woord ook. ‘Snubbeke’ (zonder ‘n’ natuurlijk) wordt daar omschreven als: ‘vrijblijvend nieuwsgierig rondkijken en zoeken, rondsnuffelen’. Tja, daar heeft onze middenstand natuurlijk niks aan. Zo staan wij in het buitenland bekend: ‘kijken, niet kopen’.

Het was de week van moederdag. Dus ik was eigenlijk niet echt aan het snubbeken, ik was min of meer gericht op zoek. Mijn eigen moeder leeft dan wel niet meer, maar de moeder van mijn kinderen is gelukkig nog springlevend. Al rondsnuffelend vond ik uiteindelijk waar voor mijn geld. Een kleine blijk van waardering voor degene die uiteindelijk de boel thuis draaiend houdt. Denk maar eens aan je eigen moeder, en aan al die moeders op deze wereld. Hoe velen zijn er niet die dagelijks over de markt rondstruinen. Maar dan niet voor de gezelligheid, maar om te zorgen dat er weer een maaltijd is. Hulde aan de moeders!


Geert van Dijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie