Afbeelding
Gemeente Sliedrecht
RAADSPRAAT

Wat maakt een politicus?

19 mei 2021 om 14:30 Column

RAADSPRAAT

Wat maakt een politicus?

Is het een strak pak? Een dure en/of lange opleiding? Veel levenservaring? Of moet het echt een diepgewortelde interesse zijn? Hoe kom je nou, als ‘eenvoudige burger’, in de politiek terecht?

Uit ervaring kan ik zeggen dat bovenstaande voorbeeldjes uiteraard voorkomen, maar dat dit echt niet altijd het geval hoeft te zijn. Sterker nog; de meeste mensen die ik ken, zijn er ‘bij toeval in gerold’. Zolang jij logisch na kunt denken, onderwerpen van verschillende kanten kunt bekijken, iets voor je dorp wilt betekenen en vooral tijd hebt, kun je de politiek in. Sterker nog; je kunt op den duur zelfs - als je dat wilt – fractievoorzitter en lijsttrekker worden.

Zelf ben ik 28 jaar en afgelopen week kreeg ik te horen dat het bestuur en de leden van PRO Sliedrecht mij graag als lijsttrekker zien voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Een hele eer, maar ook een paar behoorlijk grote schoenen die ik mag gaan vervullen, want de afgelopen verkiezingen werd die positie vervuld door niemand minder dan onze eigen Hanny Visser.

En om nou te zeggen dat ik een hoge opleiding of veel levenservaring heb? Nou nee...

Ik voel me ook absoluut geen politicus. Ik ben gewoon Mark Verheul en ook ik ben per toeval de politiek in gerold. Het is echt niet zo dat ik op een dag wakker werd en dacht: “Ik ga bij een politieke partij”. Ik had wél altijd een sterke mening over wat er allemaal fout ging in Sliedrecht. Door een bezoek aan het Jongerendebat van SOJS in Elektra (2012) ben ik anders gaan denken. In plaats van te klagen, dacht ik: “Wat ga jij eraan doen, Mark?” Daarna sloot ik me aan bij PRO Sliedrecht en de rest is geschiedenis!

Wat ik hiermee wil zeggen is: achter een toetsenbord je frustraties uiten kan misschien even opluchten, maar je verandert er niets mee. Het kan misschien heel intimiderend voelen om eens een raadzaal in te stappen om een vergadering bij te wonen, maar als ik mijn mede-raadsleden een beetje ken, weet ik zeker dat je met open armen ontvangen wordt. We hebben meer inwoners nodig die hun mening in de raadzaal komen ventileren, in plaats van online. En wie weet, als je de smaak eenmaal te pakken hebt en door krijgt dat JIJ wel degelijk iets kunt veranderen voor jouw omgeving, ben jij op een dag fractievoorzitter en lijsttrekker.

Een strak pak, dure opleiding of veel levenservaring maken geen politicus. Een betrokken inwoner, dát maakt een politicus.

[Mark Verheul

[Fractievoorzitter PRO Sliedrecht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie