Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Kiezen

Column

Toen ik bijna achttien werd dacht ik - net als mijn elfjarige dochter nu - dat alles zou veranderen. Ik zou volwassen zijn, ik mocht auto rijden en stemmen. Ik had heel veel zelf gefinancierde rijlessen en vijf keer afrijden nodig voor ik dat roze - toen nog - papiertje had, dat stemmen bleek helemaal niet zó spannend en volwassen... Nou ja, laten we het er maar op houden dat wijsheid met de jaren is gekomen.


Inmiddels zijn we ruim 23 jaar verder en heb ik al ettelijke keren een bolletje rood gekleurd tijdens verkiezingen. Van het ‘niet zo spannend’ vinden van verkiezingen, vind ik het tegenwoordig altijd wel een bijzondere periode. Dat begon op de school voor journalistiek, waar we zelf tijdschriften, radio- en televisie-uitzendingen en kranten maakten. In verkiezingstijd ging ik alle verkiezingsmarkten af en kwam ik afgeladen met pepermuntjes, winkelwagenmuntjes, pennen en heel veel kennis terug. Die pennen gebruikte ik ook allemaal tijdens college en mijn mede-studenten vroegen zich meer dan eens af wat ik toch stemde als ik mijn VVD/CDA/PvdA/GroenLinks pen voor me neerlegde. Het mooiste moment was in het voorjaar van 2002. Er waren landelijke verkiezingen waarbij we een krant maakten en waarvan ik samen met een vriendin hoofdredacteur was. Overal in het land zaten studiegenoten voor een verslag. De uitslag bleek een ‘ruk naar rechts’ zoals we toen kopten, het CDA ging onder leiding van Jan-Peter Balkenende van 29 naar 43 zetels en werd de grootste partij. Mijn liefde voor politiek was definitief aangewakkerd.


In plaats van in de tijdschriftenwereld, wat ik toen graag wilde, belandde ik bij een krant en woonde ik jaren in verschillende gemeenten de vergaderingen van de gemeenteraad bij. Superinteressant en ook heel erg leuk als je er een beetje in zit. De debatten met onderlinge steken of grapjes, ik kan me daar als journalist en mens behoorlijk mee vermaken. En nu is het weer zo ver: een nieuwe gemeenteraad komt er aan. Die wordt door de inwoners van elke gemeente zelf gekozen. In theorie kan iedereen zich aanmelden bij een politieke partij, op de kieslijst belanden en gemeenteraadslid worden. Mooi om te zien hoe elke partij zich profileert en hoe een partij zich in die vier jaar tussen verkiezingen in gedraagt. Voor zowel Het Kompas Hardinxveld-Giessendam als Het Kompas Sliedrecht sprak ik alle lijsttrekkers van de partijen. Zij vertelden me over henzelf, over de afgelopen vier jaar en over hun plannen voor de komende vier jaar. De verhalen zijn te lezen verderop in deze krant. Blader snel door, want er ís echt iets te kiezen!

Marjanne Dijkstra

advertentie