PvdA Sliedrecht
PvdA Sliedrecht PvdA Sliedrecht
Raadspraat

Oppositie

Column

Vóór-ingenomenheid is, dat VVD’ers De Telegraaf lezen en PvdA’ers niet.
We moeten immers beiden aan ons imago denken, maar ik krijg van mijn buurman wel altijd de vrijdag-editie van de wakkerste krant van Nederland. Daar staan schitterende, goed onderbouwde columns in van Ronald Plasterk – ook overtuigd PvdA’er.
Misschien dat die verstandige columns mede aanleiding zijn geweest voor de VVD om in te stappen in ons nieuwe college.
Ik lees ze graag en afgelopen vrijdag stond er weer een Plasterk-pareltje in die wakkere krant over samenwerking tussen politieke partijen, waarbij hij de Haagse pogingen om door een fusie met GroenLinks een groter links blok te vormen, volledig afschoot.

Hij vreest, net als ik, dat dan alles waar hij het niet mee eens is de nieuwe partijlijn wordt, terwijl de PvdA toch is opgericht voor betaalbaar levensonderhoud, betaalbaar wonen, betaalbare verwarming, beter en betaalbaar onderwijs. Vier keer het woord betaalbaar en die ambitie moet de PvdA hervinden om weer een grote sociale volkspartij te worden.

Na vier jaar coalitie, steeds loyaal maar soms een beetje in verlegenheid, is het voor ons in de oppositie weer even wennen. We moeten onze letterlijke of figuurlijke draai nog even vinden als oppositiepartij.

Van de woorden positief en constructief weten we de betekenis nog steeds en de eerste tekenen van samenwerken-binnen-de-oppositie borrelen ook al op. Dus geen twijfel, dat gaat ons lukken.
De PvdA – als oppositie-partij – is nog een “vreemde eend in de bijt”, maar we hebben ook niet-voor-niets aangegeven niet aan een nieuwe coalitie deel te nemen. Alle plannen zijn prachtig, maar het moet wel betaalbaar blijven voor de gewone Sliedrechter en daar zijn er heel veel van.

Het dilemma is een tekort aan woningen, dat bouwkosten de pan uit rijzen, dat er voor de autonome groei van onze bevolking niet in Sliedrecht-Noord gebouwd zou hoeven worden, maar dat we voor onze eigen bevolkingsaanwas wel snel betaalbare huizen – binnendorps – willen en moeten bouwen.

De grootste oppositie-partij in ons mooie dorp heeft er een mening over. Wij zitten nog in de “overgangsfase”. Het nieuwe college nodigt de gemeenteraad uit om actief samen te werken. Daar staan we voor open. Positief en kritisch, maar ook uiterst waakzaam.
In september komt het gedetailleerde werkprogramma van het nieuwe college. Daar kijken we naar uit, positief, kritisch en met voortschrijdend inzicht.
En vooral: is het betaalbaar voor onze inwoners?


Joop Keesmaat
Afdelingsvoorzitter PvdA

advertentie