Afbeelding
Gemeente Sliedrecht
Raadspraat

Campagne!

Column

Woensdagavond 16 maart, bijna middernacht. Daar sta je dan, met je verwachtingen en je twijfels. We hebben een aardige campagne gevoerd, drie goeie debatten gehad en gedaan wat je in campagnetijd zoal doet. Geprobeerd niet de dingen te doen waaraan mensen zich ergeren, zoals op zaterdagmiddag met een rood jasje aan flyertjes uitdelen bij de supermarkt. Ik weet maar al te goed hoe ik me zelf voel als ik op zaterdag de boodschappen doe, haast heb en iemand me iets probeert aan te smeren wat ik helemaal niet wil hebben.  

Wel hebben we op de vroege ochtend van de verkiezingsdag nog koffie, krentenbollen, chocolademelk en appels uitgedeeld bij het station. De koffie, wel goed, maar de mensen hadden haast, liep voor geen meter en is daarom grotendeels het riool in gegaan. De appels en de krentenbollen gingen er wel goed in en ook de PvdA-pennen raakten we zonder moeite kwijt. De bijbehorende flyer, waarop in kernachtige bewoordingen was aangegeven waarover we ons de komende vier jaar druk willen maken, werd meestal uit beleefdheid ook nog wel aangepakt. Hoewel: er was ook iemand die onze PvdA-flyer weigerde met de door weinig politieke kennis ondersteunde woorden ‘Ach man, ik wil die kop van Rutte helemaal niet meer zien’.

Terug naar 16 maart, bijna middernacht. Twijfels. Het gevoel dat we de afgelopen vier jaar veel zichtbaarder hadden moeten zijn. In die zin hebben de kiezers gelijk, zoiets poets je niet in een paar weken voor de verkiezingen weg. Inmiddels hebben we wel wat ideeën over hoe we dat de komende vier jaar gaan doen. Dan de uitslag. Je hoopt stiekem toch op meer stemmen, meer zetels. Maar achteraf zijn we toch wel heel blij dat we onze twee raadszetels hebben behouden dankzij 1.053 stemmers, waarvoor dank. Ook in Hardinxveld en Papendrecht, waarmee we samen één grote sociale PvdA-afdeling vormen, heeft de PvdA geen zetels verloren. Maar ook daar een wat dubbel gevoel omdat ook zij hoopten op meer. Ach ja, wie hoopt er niet op meer?

In elk geval heel wat geleerd de afgelopen weken en veel contact gehad met de inwoners. We hebben ons voorgenomen om dat in stand te houden. Dat is best wel een hele klus voor een relatief kleine partij als de onze, maar we gaan het tóch proberen. Andersom mag natuurlijk ook. Bij vragen, wensen of behoefte aan uitleg: neem contact met ons op. Mailtjes, Facebook, website, of gewoon even bellen. Wij gaan er in elk geval weer helemaal voor, de komende vier jaar. Voor de inwoners en voor een nóg beter Sliedrecht.

Ben van der Plas, fractievoorzitter PvdA

advertentie