Afbeelding
Gemeente Sliedrecht
Raadspraat

Democratische vrijheid van.....

8 december 2021 om 15:13 Column

Een column schrijven in deze bijzondere tijden is een uitdaging. Ik doe dit niet dagelijks, maar het is aan u als lezer om te beoordelen of ik daarin slaag. Het dagelijkse leven van nu staat in het teken van corona en alles wat daarmee samenhangt. Ik hoor u al denken, hier haak ik af. Dat mag, die vrijheid heeft u. Maar dat zou erg jammer zijn, want dan mist u wel mijn column...en die schrijf ik niet zo vaak.

Op de social media stroomt het over van verschillende meningen in welke hoedanigheid dan ook. We keuren elkaar op elkaars mening. Dat mag en kan ook in een democratie. Die vrijheid van meningsuiting kennen wij gelukkig in ons land. Alleen vraag ik mij tegenwoordig af of deze vrijheid een ‘waarden en normen’ grens kent? Persoonlijk vind ik dat wij elkaar door middel van een goed gesprek (debat) best mogen overtuigen van elkaars gelijk, maar op een fatsoenlijke manier. Ook in ons gedrag mag dat terug te zien zijn. Of vragen we dan teveel van het goede van ons zelf in ronduit bizarre tijden?

Ik heb mij laten inenten. Voelde ik mij gedwongen? Nee, totaal niet. Het voelde voor mij heel vanzelfsprekend om dit te doen. Ik vertrouw op vaccinatie en ja, ik ben op de hoogte dat een vaccin geen 100 procent garantie geeft. Maar ik voel mij ook medeverantwoordelijk voor iedereen om mij heen, om ook die te beschermen. Voor mij houdt de vrijheid van handelen op, op het moment dat je bij een ander schade kan veroorzaken. Begrijp mij goed, in normale omstandigheden, hecht ik veel waarde aan ieders vrijheid in doen en laten. Maar in een pandemie is individualisme een slechte combi.

Laten we in deze decembermaand, vooral omkijken naar elkaar, met gepaste veiligheid. Wees een beetje aardig en lief voor elkaar...

Marja Bouwmans, burgerraadslid D66 Sliedrecht


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie