Joop Keesmaat
Joop Keesmaat Richard van Hoek Fotografie
Raadspraat

Verkiezingen

9 september 2021 om 10:12 Column

Was u ook teleurgesteld, dat de kabinetsformatie toch stilviel ondanks dat PvdA en Groenlinks als Tweede Kamer fracties wilden fuseren? Ik wel en ik heb geen idee hoe onze volgende regering eruit gaat zien, maar vrees dat een oplossing niet snel voorhanden is.


Ik vond het dapper van ‘mijn’ PvdA en Groenlinks, dat ze die fractiefusie-stap durfden zetten. Op de PvdA ledenvergadering heb ik uiteraard vóór gestemd en wat mij betreft mogen die twee ‘linkse’ partijen snel helemaal fuseren. Het liefst ook met de SP erbij, zodat er een mooi groot ‘links blok’ ontstaat, wat echt wat in de melk te brokkelen krijgt.

Op die manier is het CDA, voortgekomen uit KVP, CHU en AR, ooit ook groot geworden. Dat is overigens – ondanks de recente heisa binnen het CDA – niet cynisch bedoeld. Zoals u weet, schrijf ik nooit cynische verhaaltjes.

In Papendrecht hebben PvdA en Groenlinks samen één kieslijst en verkiezingsprogramma. Dat is in meerdere gemeentes het geval. In Sliedrecht helaas niet om de simpele reden, dat Groenlinks hier geen ‘afdeling’ heeft en dus ook niet meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Als dat wel zo zou zijn, dan had ik dat zeker binnen de PvdA voorgesteld, ofschoon ik weet, dat er binnen onze partij ook leden zijn, die dat juist niet zien zitten.

Afijn, ik ga er voorzichtig vanuit, dat Groenlinksers en SP’ers volgend jaar op de PvdA gaan stemmen, want veel andere alternatieven ‘links-van-het-midden’ zijn er niet in Sliedrecht. Wellicht PRO Sliedrecht, die op behoorlijk wat onderwerpen toch heel dicht tegen PvdA-standpunten aanzit? Ik hoor nu een aantal mensen denken: Nou, dat zal wel meevallen! Hopelijk worden grote en kleine verschillen snel duidelijk als de diverse partijen de komende maanden met hun verkiezingsprogramma’s naar buiten komen. Wij zijn daar in elk geval druk mee bezig en wellicht staan er nog wel een paar verrassingen in.

Sowieso belangrijk is, dat de opkomst volgend jaar maart veel hoger wordt dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Soms lijkt het dat bij veel kiezers de interesse afneemt onder het motto “het haalt toch niets uit”! Andersom geredeneerd – hebben we in Sliedrecht nooit echt geprobeerd om het tegendeel te bewijzen en met z’n allen dit keer wel naar de stembus te gaan. Gewoon een opkomst van meer dan 90%, want op die manier krijgen we wel een gemeenteraad, die een juiste afspiegeling van de bevolking is.

Dus kom op en zet 16 maart 2022 alvast in je agenda om je stem uit te brengen, uiteraard bij voorkeur op de... Nou ja, dat mag iedereen gelukkig nog steeds zelf beslissen!

Joop Keesmaat, Voorzitter PvdA Alblasserwaard Zuid

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie