Afbeelding
Danielle Zwanink

Echt Sliedrechts - Vaderdag

9 juni 2022 om 15:51 Column Echt Sliedrechts

Commerciële onzin, aldus mijn vader. Mijn ouders zijn geboren en getogen in Hardinxveld-Giessendam tot ze trouwden en een huis in Sliedrecht kochten al meer dan vijftig jaar geleden. Mijn vader is een liefdevolle man waar je op kunt bouwen, streng doch rechtvaardig, met een groot rechtvaardigheidsgevoel en recht door zee.

Hij was kraanmachinist, een beroep waar hij trots op was, later is hij in de bouw gaan werken. Een keiharde werker die lange dagen maakte. Tot hij op zijn werk uit een raam viel en zijn rug op twee plaatsen brak. Toch werkte hij door tot het echt niet meer ging. 37 jaar en arbeidsongeschikt. Een korte zin, met langdurige en grote gevolgen. Als puber heb ik het als volgt ervaren, voor de val zouden we een andere auto kopen, er zou een puppy komen en we zouden op vakantie gaan. Na de val werd alles afgezegd, was mijn vader hele dagen thuis en hij werd flink gekort op zijn salaris wat goed merkbaar was. Ik was een dwarse puber en ik maakte het niet makkelijker.

Nadat er flinke fouten gemaakt zijn bij een operatie, werd er verteld dat hij in een rolstoel zou komen en moest leren leven met de pijn. Gelukkig was er één chirurg die een ijzeren H-frame in zijn rug wilde zetten. Een zware operatie volgde met een lange revalidatie, wat inhield dat hij een half jaar met zijn romp en één been tot de knie in het gips moest liggen. Mijn moeder heeft toen verzorging op zich genomen, wat zwaar was.

Voor mij en mijn zussen is pappa een held. Hij staat altijd voor ons klaar met raad en daad, we kunnen altijd een beroep op hem doen. Mijn meneer heeft geen vader in zijn leven gehad, maar mijn vader is ook zijn vader. Hij is een fantastische (schoon)vader en opa en ik hoop dat wij hem en mijn moeder nog lang in ons leven zullen hebben. Vaderdag, commerciële onzin, maar een ode aan hem is gratis. Eigenlijk is dit een ode aan alle vaders, nog in leven of de vaders die we moeten missen. Je hoeft geen superkrachten te hebben om een held te zijn.

Danielle Zwanink

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie