Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie

Echt Sliedrechts - Kompassen

25 augustus 2022 om 15:10 Column Echt Sliedrechts

In mijn baan werk ik nauw samen met Esther. Zij is de redacteur van Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl. Als ik vrij ben vervangt zij me, en andersom. En als een van ons even geen idee heeft waar ‘ie over moet schrijven of welke foto het leukst is voor in de krant, vraagt ‘ie de ander om een mening. Het fijne is dat - als je zo vaak samenwerkt - het ook ontzettend makkelijk loslaten is in een vakantie. Je weet toch wel dat het goed komt en anders is een kort berichtje zo even gestuurd.

De afgelopen drie weken maakte ik behalve Het Kompas Sliedrecht.nl dus ook Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl. Voor het tweede jaar nog maar overigens, want hiervoor was het veel anders. In de rustige zomerweken werden ‘de Kompassen’ - zoals de kranten in de wandelgangen van de redactie ook worden genoemd - samengevoegd. Je maakte dan maar een Kompas per week. De kranten kwamen als één uitgave uit, een dag vroeger voor Het Kompas Sliedrecht.nl, en werden in allebei de gemeentes verspreid. Zo kregen Sliedrechters ook het nieuws uit Hardinxveld-Giessendam in de bus en andersom. 

Voor het tweede jaar was het nu dus anders. Voor ons als redacteuren was het wel even wennen en goed nadenken hoe we het probleem van minder nieuwsaanbod in de zomer moesten aanpakken. We zochten leuke lokale verhalen of verhalen die toch ook geschikt waren voor beide edities, maar maakten vorige én deze zomer sinds jaren aparte edities van de Kompassen. En toegegeven, buiten af en toe lastig, was dat ook gewoon heel erg leuk. Hoewel de twee dorpen dicht tegen elkaar aan liggen, Sliedrecht is geen Hardinxveld-Giessendam en Hardinxveld-Giessendam geen Sliedrecht. Het zijn eigen dorpen met hun eigen mensen en bijzonderheden. 

Hoe de inwoners van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam het vinden is wisselend. Toen de kranten nog samen werden uitgegeven, kregen we regelmatig geïrriteerde mailtjes dat er ‘zoveel uit Hardinxveld/Sliedrecht’ in de zomerse krant te lezen was. En we krijgen toch ook nog wel eens de vraag waarom de kranten niet samen worden uitgegeven. De meeste mensen lijken twee edities echter waardevol te vinden. 

Deze week maak ik weer alleen het Sliedrechtse Kompas, want Esther is weer terug van haar welverdiende vakantie. Helemaal verfrist kennelijk, want ze reikte me het onderwerp voor deze column aan. Altijd handig.

Marjanne Dijkstra

Ook je mening geven over het al dan niet samengaan van de Kompassen of een nieuws- of fototip? Mail me op m.dijkstra@bdu.nl

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie