Afbeelding
Danielle Zwanink

Echt Sliedrechts - Meuzik

7 juli 2022 om 14:55 Column Echt Sliedrechts

“Er zat vannacht een meuzik in mijn kamer”, mijn Rotterdammer keek me vreemd aan. Waar heb jij het over? Mijn ouders komen uit Hardinxveld en in Sliedrecht wordt het - iets netter klinkende woord - mezik gebruikt. Maar goed, de meuzik, hij, of eigenlijk heb ik ergens gelezen dat het altijd een zij is, vloog vannacht door mijn slaapkamer. Ze zoemde in mijn oor want mijn bloed is het allerlekkerste bloed wat er te vinden is, je zou mij gewoon kunnen gebruiken als anti-prik. Ga naast mij liggen en je bent veilig. Ze willen mijn bloed en mijn bloed alleen. In mijn onderbewustzijn hoorde ik het gezoem, dus deed ik het dekbed over mijn hoofd. Maar aangezien ik van een bepaalde leeftijd ben moeten er altijd lichaamsdelen buiten het dekbed hangen anders drijf ik eruit. Dus nu heb ik een bult op mijn heup, het lijkt wel alsof dit het hoofdgerecht was, want het zijn vier bulten naast elkaar. Dan zit er nog een bult in mijn nek, die lijkt inmiddels op een zuigzoen of gewoon iets smerigs, want ik kan er niet vanaf blijven. En in mijn knieholte kan ik ook lekker aan de slag. Jeuken!

Toen ik vanmorgen wakker werd deed ik als eerste het licht aan. Want een meuzik doet het hetzelfde als ik nadat ik volgegeten ben. Uitrusten en sloom ergens gaan zitten. Vol met mijn bloed kan ze niet meer zo snel reageren en ik zag haar zitten. Ik vergat dat ik net wakker was en sloeg dus een beetje halfslachtig tegen haar aan. Weg, nergens meer te zien natuurlijk en ook geen bloedstreep op het plafond.

Ik heb mijn slaapkamerdeur de hele dag dicht en steeds ga ik even kijken of ik haar al weer zie, of anders een lijk. Maar nee. Ze houdt zich natuurlijk schuil tot dat ik weer slaap. En dan is zij uitgerust en wil ze weer vers bloed.

Het is soms een vloek om zo aantrekkelijk te zijn en ik wil het licht ook niet aan doen in de nacht. En trouwens, zonder leesbril moet ze wel het formaat tarantula zijn wil ik haar zien. 

Een heerlijk seizoen hoor, de zomer, maar die meuzikken… het zal me jeuken!!


Daniëlle Zwanink-Muilwijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie