Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Slydregts

Niet toekijken

Column

We schrijven 12 juni 2021. Het is zomer, zaterdagavond en we eten friet. Op verzoek van mijn 8-jarige voetbalminnende zoon Lars doen we dat op de bank met het bord op schoot, want hij wil graag een wedstrijd van het Europees Kampioenschap voetbal zien. We kijken Denemarken - Finland, mijn zoon dist wat voetbalfeitjes op tijdens het eten en voor ‘ons’ staat er niets op het spel. So far, so good.

Dat verandert aan het einde van de eerste helft. Plotseling gaat de Deense speler Christian Eriksen tegen de grond. Waar de kinderen eerst nog lachen om hoe gek hij valt, zie ik bijna meteen dat het niet goed is. In de minuten erna leg ik uit wat ze aan het doen zijn op het veld: zijn hart is ermee gestopt en ze proberen nu de circulatie van bloed in zijn lijf op gang te houden om zo de schade in zijn lichaam te beperken tot zijn hart weer werkt . “Gaat hij anders dood?”, vraagt Lars. “Dan kan hij dood gaan”, bevestig ik. Ik zie zijn ogen groot worden van spanning en trek hem dicht tegen me aan.De beelden vliegen me naar de keel en de friet smaakt niet meer. We zien hoe Simon Kjær, de aanvoerder van het Deense elftal, in actie komt. Kjær begint meteen met reanimeren, de teamgenoten gaan om Eriksen heen staan om hem af te schermen en de verdrietige vriendin van de bewusteloze Deen komt het veld op. In mijn hoofd gilt het: IK WIL DIT LEREN! Ik wil kunnen reanimeren als mijn man, moeder, oom, kind, collega, vriend, vriendin, buurvrouw, persoon die ik interview of een vreemde op straat dit nodig heeft. Ik wil NIET toekijken. Dus schreef ik me direct in voor een cursus reanimatie. Dezelfde avond nog.

Sluitingen rondom het coronavirus volgden en de cursus werd verzet en verzet en verzet. Vorige week was het dan zo ver. Onder begeleiding van een ervaren ambulancemedewerker leerde ik met nog vijf mensen alles over een circulatiestilstand en wat je kunt doen om iemands leven - mogelijk - te redden. Ik hoop deze kennis nooit nodig te hebben, maar indien nodig ben ik nu zo blij dat ik weet wat ik kán doen. Ik heb geoefend met reanimeren en weet hoe de AED werkt. Dat alleen al geeft me zoveel vertrouwen. Wil je ook niet toekijken? Zoek dan hier een cursus www.reanimatie-alblasserwaard.nl. Het is het waard.

[Marjanne Dijkstra

advertentie