Afbeelding
PRO Sliedrecht
Raadspraat

Samenhang

30 november 2022 om 15:04 Column

In de op 8 november aangenomen begroting staat het woordje samenhang 8x genoemd. Wat volgens bedoeld wordt, is dat het beleid van de gemeente Sliedrecht in samenhang moet worden gezien en uitgevoerd.

“Dit streven is zo mooi, daar kan geen raadslid op tegen zijn”, hoorde ik in mijn omgeving als het ging over de begroting.

Als een van de 21 volksvertegenwoordigers ben ik het daar mee eens. “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”, is iets waar ik in geloof.

Wat ik de laatste weken wel heb geleerd is dat het moeilijker is dan je denkt om het daadwerkelijk ook te doen. Een aantal voorbeelden wil ik met u delen om te laten zien voor welke keuze je gesteld wordt als raadslid.

Huizen bouwen: Meer huizen voor onze inwoners en onze kinderen. Elke politieke partij zal deze wens van onze inwoners kennen. In Sliedrecht West zijn wij volop bezig, maar omdat we worden ingehaald door de tijd aangaande de grond waarop we bouwen. Het gevolg is dat we nu - zonder eerst te saneren - huizen moeten laten bouwen op plekken waar je dat vanuit gezondheidsoverwegingen eigenlijk niet wilt. Samenhang tussen wet en regelgeving en behoefte aan woningen.

Nog een voorbeeld: het Ondernemersfonds en het Collegewerkprogramma. U heeft er de afgelopen weken vast veel over gehoord en gelezen.

Bij het eerste is ervoor gekozen om een subsidiepot te vullen met geld uit een OZB-verhoging van in totaal 6% in 2023. Bij de eerste presentatie werd verteld dat het een OZB-verhoging voor ondernemers is, maar dat klopt niet helemaal.

De OZB-verhoging geldt namelijk voor alle zogenaamde niet-woningen. U als lezer heeft daar vast een beeld bij. Niet uw huis maar wel uw bedrijfspand, uw kapper, uw vereniging (met een eigen onderkomen), uw kerk enz. enz. gaat 6% extra betalen op hun OZB.

In 2024, en in de vergadering van 8 november zag ik genoeg collega’s die het toen pas doorhadden, komt daar voor het collegewerkprogramma (en toegegeven; deze staat vol met mooie ideeën) nog eens 6% bij. Zie hier de samenhang gevangen in 2 raadsbesluiten in een week in november 2022.

Beide plannen hebben een politieke meerderheid. De samenhang is dus de 12% OZB verhoging die op plekken terecht komt waar het maar de vraag is of daar ook de voordelen te zien zijn van het collegewerkprogramma en/of het ondernemersfonds.

Ik denk dat het een goede wijze les kan zijn om bij de stadse ambities die de meerderheid van mijn collega raadsleden heeft eens wat vaker te kijken naar de samenhang. Een samenhang die dan ook alle gevolgen overziet van besluiten die je neemt.

Timo Pauw, Raadslid PRO Sliedrecht

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie