Afbeelding
Raadspraat

U toch ook?

16 maart 2023 om 14:20 Column

“Ieder mens verdient een schone, veilige en gezonde plek. Maar wat als je thuisland die plek niet kan bieden en je moet vluchten? Dan hoop je, na een lange reis, liefdevol opgevangen te worden. Voor veel mensen is dit helaas realiteit. Zij moeten vluchten vanwege oorlog, natuurgeweld of vervolging. Helaas is Nederland de afgelopen tijd niet die liefdevolle plek geweest. De mensonterende toestanden in Ter Apel maken dit pijnlijk duidelijk. Zelfs Artsen zonder Grenzen moet hulp verlenen; in Nederland nota bene.”

Zo begon ik vorige week dinsdag mijn woordvoering tijdens de raadsvergadering. Een bijzondere avond over een beladen onderwerp. We zijn tot kwart over één ‘s nachts bezig geweest. Voor mij is dat een vergaderrecord. Ik had het niet anders gewild. Zo’n belangrijk onderwerp met vragen, zorgen, wensen, bedenkingen kan niet zomaar afgeraffeld worden. Over de uitkomst is het CDA Sliedrecht tevreden. Sliedrecht neemt zijn verantwoordelijkheid. Het college gaat in gesprek met het COA om te zoeken naar een geschikte opvangplek voor asielzoekers in Sliedrecht-Noord.

Tijdens de raadsvergadering zijn ook veel terechte zorgen uitgesproken. Bijvoorbeeld over de verlichting rond en naar de plek waar de opvangplek moet komen. Of de beschikbaarheid van goed onderwijs. Ook over de beveiliging van inwoners en asielzoekers. Terechte zorgen waar de raad mee aan de slag gaat.

De raadsvergadering is nu geweest. Het is nu wachten totdat de gesprekken met het COA ergens toe leiden. Het CDA Sliedrecht heeft vertrouwen in de uitkomst. We hebben in Sliedrecht vaker asielzoekers opgevangen (sterker nog: dat is nog bezig). Dat is gelukkig altijd goed gegaan. Wij verwachten dat dit nu niet anders is. Eigenlijk komt het daarbij neer op deze vraag: hoe zou u behandeld willen worden als u op de vlucht bent? Als u door wat voor reden dan ook genoodzaakt bent om huis, haard, familie en vrienden te verlaten? Het CDA Sliedrecht kiest voor barmhartigheid. U toch ook?

Frank Dunsbergen, fractievoorzitter CDA Sliedrecht

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie