Jan Pieter Verweij, gemeenteraadslid SGP-ChristenUnie
Jan Pieter Verweij, gemeenteraadslid SGP-ChristenUnie Gemeente Sliedrecht
Raadspraat

Woorden doen ertoe

Column

Zo’n raadspraat lijkt snel getikt. Ik vind het echter nog niet meevallen hoor. Woorden doen ertoe. En die eerste 5 woorden kun je zomaar anders opvatten.

Ik mag directeur zijn bij Chris en Voorkom (preventie). Ik las laatst in de evaluatie van een training: “ik wist helemaal niet dat je zo kapot kan gaan van drugs”. Dat raakt me dan. Want als je steeds hoort dat je zelf mag kiezen, en niemand zegt je hoe gevaarlijk die stuf is; hoe moet je dat dan weten? Woorden doen ertoe.

Voor de zomer ging het in de raad over geothermie, waarbij een heel-erg-rechts raadslid klimaatproblemen ontkende en letterlijk zei dat “wetenschap niet bestaat”. Niet verbazend, want op sociale media wemelt het van de amateurecologen. Woorden doen ertoe.

Net als iedereen heb ik een zomer lang gevolgd hoe tegen elkaar opgeboden wordt in het stikstofdebat. Van de ene kant wordt geroepen dat de helft van de boeren moeten stoppen en van de andere kant wordt min of meer de revolutie uitgeroepen. Woorden doen ertoe.

We maken in Europa heftige tijden mee met een grote oorlog en de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog. In Sliedrecht vond een groep vluchtelingen een veilige plek. Ik hoorde van dorpsgenoten dat zij hun huis en hart openden, omdat ze vanuit de Bijbel begrepen dat dit van hen gevraagd werd. Woorden doen ertoe.

En dan die open brief over de Oekraïense vlag op het Raadhuis, die startte met dat er in Oekraïne “wat onrusten waren”. Woorden doen ertoe.

Wat te denken van de uitspraak van het heel-erg-rechtse raadslid dat de wc’s in Ter Apel zo smerig zijn, omdat er asielzoekers zitten met een laag ontwikkelniveau? Woorden doen ertoe.

Soms krijg ik zo’n opmerking waarom politici alleen maar praten, en waar de daden blijven; wordt me gevraagd waarom ik in kranten schrijf of op sociale media; of waarom ik amendementen (wijzigingsvoorstellen) en moties indien (alleen maar woorden):

Woorden doen ertoe.

Jan Pieter Verweij, gemeenteraadslid SGP-ChristenUnie

advertentie
advertentie