Afbeelding
Gemeente Sliedrecht
Raadspraat

Samen

7 september 2023 om 14:24 Column Dossier Chemours

We zijn het in de gemeenteraad vaak genoeg oneens. Vorige week vrijdag zaten we echter vanuit verschillende partijen op een rijtje bij de hoorzitting van de Provinciale Staten over Chemours. Eensgezinder tref je ons niet.

Dat ik als preventieve zorgdirecteur iets met ‘gezondheid’ heb is niet vreemd. Maar als het om Chemours gaat, heb je de aandacht van alle raadsleden. Ik hoef niemand uit te leggen waarom dit ons allemaal raakt en bezighoudt. Vervolgens vind je het ene raadslid terug bij het emmertjesprotest, het andere raadslid aan een talkshowtafel en weer een ander trekt zijn partij in de Provincie of de Tweede Kamer erbij (ik was juist daarom provinciaal verkiesbaar voor de partij die initiatief nam voor de hoorzitting). Punt is: we vullen elkaar aan, staan naast elkaar en trekken aan dezelfde kant van het touw.

Dat was bij die hoorzitting letterlijk zo. Samen luisterden we naar schrijnende verhalen van insprekers en naar harde cijfers over vervuiling. Samen hoorden we de klacht van de GGD over de eigen informatieachterstand. Samen hoorden we de frustratie van de Milieudienst waar men landelijke wetgeving mist om Chemours strak aan te houden (waardoor Chemours met succes een strengere vergunning aanvocht bij de rechter). Samen hoorden we van de eigen lokale wethouders hoe het staat met onze rechtszaak tegen Chemours.

Hoe eensgezind we ook zijn, Chemours heeft rechten en (mis)gebruikt die. Dat levert veel boosheid en onbegrip op (ook richting mij en ons) en die boosheid begrijp ik ook goed. Wat ik van de hoorzitting van vorige week vrijdag meeneem is dat we als lokale politiek, de landelijke politiek keihard nodig hebben. We moeten in Nederland naar andere wetgeving over zorgwekkende stoffen (van: “lozen tenzij verboden”, naar: “niets lozen tenzij toegestaan”). Economische groei mag nooit ten koste van burgers en de samenleving gaan.

We zullen dus als raad en als burgers ook richting de Tweede Kamerverkiezingen onze stem moeten laten horen.

Samen.

Jan Pieter Verweij, gemeenteraadslid SGP-ChristenUnie

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie