Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie

Echt Sliedrechts - Vrede op aarde

26 oktober 2023 om 14:16 Column Echt Sliedrechts

‘Vrede is verder weg dan ooit,’ hoorde ik deze week iemand zeggen. Het ging natuurlijk over de oorlog tussen Israël en Hamas. Voortdurend komen er uitzichtloze beelden op ons netvlies. Hartverscheurend.

Vanochtend (woensdag) deed ik met een min of meer vast groepje mensen een wekelijkse ochtendgebed in de kerk. We staan dan stil bij een Bijbeltekst. Vandaag was dat ‘Bid om vrede voor Jeruzalem.’ Dat raakt. Jeruzalem is een heilige plaats voor joden, christenen en moslims, zo staat het vaak in de reisgidsen. Arabieren noemen de stad overigens ‘Al Quds’ (het heiligdom). Met verdriet denk ik aan de vele mensen in Israël en Gaza. Ik ben verschillende keren in Israël geweest en ook in sommige Palestijnse plaatsen. Natuurlijk heb ik maar een fractie van de spanning gevoeld waar deze mensen dag in dag uit in leefden en die nu tot een geweldige uitbarsting is gekomen.

‘Dat er vrede mag zijn binnen je muren,’ zo lezen we in de Psalm (nr. 122). Dat mag je ook betrekken op de muren van je hart, of de muren van je huis. Vrede begint daar waar wij naar elkaar luisteren. Ik moest daaraan denken bij de haatmails die gemeentelijke bestuurders ontvangen. Oorlog klinkt ver weg, maar het zit soms zomaar in de toon in vergaderingen, ook in Sliedrecht. Haat vindt plaats achter de voordeur en in de slaapkamer. Vrede is daar waar mensen elkaar het licht in de ogen gunnen. Dat begint in het gezin en op het schoolplein. Juist omdat die vrede ons bij de handen afbreekt, is het belangrijk dat we om vrede blijven bidden. Gebed kan de verlamming doorbreken, en helpt om in je persoonlijk leven te streven naar vrede. Daarvoor moet je soms over je eigen trots heen stappen en de hand reiken aan de ander. Ik moet dat zelf met vallen en opstaan leren. Het is gemakkelijk om je op te winden over onrecht ver weg. Het is veel moeilijker om in het contact met wie naast je staat, de minste te zijn.

‘Ieder mens wil leven,’ zei ooit een Joodse gids tijdens een de reizen die ik maakte naar het ‘heilige’ land. Of je nu Jood of Palestijn bent, Rus of Oekraïner, ieder mens verlangt ernaar om gewoon te leven. In vrede. Zonder angst om beschoten te worden. Vrede is daar waar wij elkaar de ruimte geven. Of, zoals het spreekwoord zegt: ‘Haatmeel daar krijg je giftige pannenkoeken van.’

Geert van Dijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie