Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie
Echt Sliedrechts

Fietspad Deltalaan

8 juni 2023 om 14:23 Column

Wat is er veel veranderd aan de Deltalaan! En nog steeds wordt daar aan de weg gewerkt. Deze belangrijke verkeersader in ons dorp ligt geregeld gedeeltelijk open. Vooral vanwege de aanleg van het warmtenet. Verderop richting de wijk Baanhoek-West, gaat de Deltalaan over in de Craijensteijn. Daar is de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan het dubbele fietspad, dat apart aan de zuidkant van de rijbaan is komen te liggen. Eerlijk is eerlijk: het is mooi geworden. En ook veiliger, is mijn inschatting. Wanneer je naar het westen fietst, moet je op een gegeven moment natuurlijk wel oversteken. Dat moet bij het verkeerslicht ter hoogte van de Roald Dahlschool en de Anne de Vries.

Maar daar is wel iets geks mee aan de hand. Bij de oversteeklichten houdt het fietspad plotseling op. Het trottoir gaat door, maar heel veel mensen hebben dat niet in de gaten. Ik ben zelf ook een keer rechtdoor gefietst, en moest even later omdraaien. Toen dacht ik nog: ‘Ach dat moeten ze nog aanpassen. Dat komt binnen een paar weken vast goed. Ze kunnen nu eenmaal niet alles tegelijk. Geduld is een schone zaak.’ En meer van zulk soort lankmoedige peptalk zoemde door mijn hoofd. Inmiddels zijn we maanden verder. Er hangen inmiddels wel rode ANWB-bordjes aan de lantaarnpaal, die naar links wijzen (dus: oversteken). Maar die moet je maar net zien. Er is geen # (hekje) recht voor je, wat je eigenlijk zou verwachten. Of een verkeersbord: ‘voetpad’.

Een kilometer verderop hebben ze dat wél goed opgelost. Als je vanaf de Tiendweg net voor de A15-tunnel linksaf fietst richting De Basis, dan houdt verderop het fietspad ook ineens op. Vroeger kon je daar rechtdoor, maar tegenwoordig kun je alleen linksaf de wijk in, of rechtsaf oversteken. Recht voor je staat nu een vrij groot rood-wit gestreept hek, een blauw verkeersbord ‘voetpad’, en bovendien nog een zigzag # (hekje). Het lijkt me dat zoiets op het fietspad bij de Anne de Vries geen overbodige luxe is. Om te voorkomen dat mensen bij slecht weer of in het halfdonker stug doorfietsen en er te laat achterkomen dat ze moeten omdraaien. Wat dan weer gemopper oplevert of onveilige situaties.

Inmiddels een tikkeltje ongeduldig geworden vraag ik me af wanneer er zo’n # komt.

Geert van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie