Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie
Echt Sliedrechts

Stilgezet

6 juli 2023 om 14:37 Column

Fietsend richting de Merwebolder zie ik onmiddellijk dat er iets is veranderd. Het fietspad aan de Deltalaan bedoel ik. Een vorige keer schreef ik dat het fietspad abrupt ophield en dat dit niet heel duidelijk stond aangegeven. Maar nu heeft de gemeente een prachtig bord geplaatst: ‘voetpad’. Nu is het in elk geval duidelijk voor iedereen dat het fietspad stopt. Goed gedaan, gemeente Sliedrecht. Dat mag best wel eens worden gezegd.

Ik fiets naar de Merwebolder omdat ik iets wil schrijven over de mooie spreuken die je daar vindt. Buiten begint het al. Er wapperen vlaggen met dit opschrift: ‘Mogelijkheden in beperkingen’. Welkom op de Merwebolder. Hier word je niet afgerekend op wat je niet kunt. Hier zien ze wat je wél kunt. Een stukje paradijs op aarde. Ja toch?

In het hoofdgebouw staat tegenover de receptie ook al zo’n mooie doordenker: ‘Vroeger dacht ik dat mijn beperkingen mijn grenzen waren’. Tja. Denk daar maar eens over na. Wat mooi als je dat blijkbaar anders mocht gaan zien. Op de eerste etage kom je in grote letters deze oneliner tegen: ‘Het is aardig om belangrijk te zijn, het is belangrijker om aardig te zijn’. Zo’n zinnetje had zo maar tussen de Spreuken van Salomo kunnen staan. Het zet je stil bij waar het in het leven om gaat. Niet ver daarvandaan lees ik een andere wijsheid. Wat onopvallend, in een lijstje aan de muur. Met kleine letters, maar met niet minder zeggingskracht: ‘Achteromkijken is prima, zolang je maar vooruit blijft denken’. Er bestaat een website (omdenken.nl) waarin zulke uitspraken zijn verzameld. Maar in de Merwebolder komen ze toch anders op je af. Het is de plek waar ze echt tot hun recht komen.

Nou, nog eentje dan. In het kantoor van geestelijk verzorger Ellen Stierman lees ik op het prikbord: ‘Beter geprobeerd dan nagelaten te doen’. Ik heb genoeg voor een column. Op de terugweg mijmer ik wat af: ‘nagelaten te doen’ echoot het in mijn hoofd. Wat heb ik in mijn leven niet ‘nagelaten te doen’? Ik denk aan de mensen die het verkeersbord ‘voetpad’ hebben neergezet. Best mogelijk dat er nog eens iemand het bord negeert en toch het voetpad op fietst. Maar dan hebben ze het in ieder geval geprobeerd. Zo probeer ik er thuis maar weer wat van te maken. Nietsdoen kan altijd nog.

Geert van Dijk

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie