Afbeelding
Danielle Zwanink
Echt Sliedrechts

De poepzuiger

29 juni 2023 om 14:15 Column

Ik ging mijn honden even uitlaten en toen ik op de singel liep werd ik ineens achtervolgd door een heel bijzonder voertuig. Ik wilde niet steeds achterom kijken, maar Ik merkte dat het erg langzaam reed en zag een slang. Mijn hersens maakten overuren, tot het kwartje viel toen ik zag dat de slang in het gras geplaatst werd en ik hoorde dat er iets in gezogen werd. Dit was natuurlijk de poepzuiger! Dit is natuurlijk de reden dat ik hondenbelasting moet betalen, want dat het niet besteed wordt aan onderhoud van de uitrenvelden, dat was me al wel duidelijk. Als je daar geweest bent dan mag je blij zijn als je hond er geen blessure aan overgehouden heeft. Het wordt ook niet besteed aan zorgen dat er fijne plekken zijn om je hond uit te laten, want de hele singel staat traditioneel elk jaar bomvol met grasaren. En als die dan gemaaid zijn liggen de aren overal, nog steeds in het gras, maar ook op het pad. Ik heb al menig eigenaar gesproken die met hun hond naar de dierenarts moest om een aar te laten verwijderen.

Nu zag ik met eigen ogen wat er wel met dat geld gedaan wordt. Ik weet niet precies hoe de man de drollen detecteerde, misschien zat er een camera binnen, maar hij stopte, plaatste de slang met uiterste precisie op de juiste plaats en.. poef.. weg was de bruine rakker. Hoe zou dat die ochtend gegaan zijn? ‘Piet, jij hebt vandaag drollendienst!’ Of zou er ‘steen-papier-schaar’ gedaan zijn en had Piet verloren die dag? Ik voelde medelijden met Piet.

Ineens werd er in het gras gehurkt door mijn honden en ze deden waar we voor gekomen waren, in stereo. Ik keek een beetje twijfelend. Wat moest ik nou doen? Het karretje kwam dichterbij en in het gras lagen twee drollen. Moest ik gewoon zoals ik gewend was zelf rapen? Of zou de man dan denken dat ik hem zijn werk ontnam? Gelukkig zag hij vanaf boven mijn blik en knikte me bemoedigend toe. ‘Raap ze maar zelf op. Het is goed.’ Hij stopte even met het rijden zodat ik niet overreden zou worden door de drollenzuiger.

Ik hurkte en deed de twee verse bolussen in het daarvoor bestemde zakje (van de hondenbelasting). Terwijl we beiden onze weg vervolgden, wierp ik nog een laatste blik achterom bedacht me dat mijn medelijden misplaatst was. Hij zat daar hoog en droog en zijn handen werden niet vies.

Als we nou allemaal zelf onze poep opruimen en zakjes kopen, zullen we dan deze achterhaalde belasting dan afschaffen? Dan kan de zuiger gebruikt worden om de troep die achtergelaten wordt (door mensen) op te ruimen. Troep, in plaats van poepzuiger. Misschien wel een stuk leuker voor Piet ook.

Daniëlle Zwanink-Muilwijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie