Geert van Dijk
Geert van Dijk Richard van Hoek Fotografie

Echt Sliedrechts - Vis of bagger

11 mei 2023 om 15:18 Column Echt Sliedrechts

Vorige keer had ik het over ‘lentekriebels’. Het voorjaar kan nieuwe energie geven. Ik schreef dat je je leven over een andere boeg kunt gooien. Sommige mensen wisten dat ik op dat moment een beroep zou krijgen. Als dominee kun je soms worden overgeplaatst naar een andere kerk. Gelukkig heb je dan zelf wel de keuze om te blijven of te gaan. Ik kreeg een beroep (zo heet dat) van een kerk in Bunschoten-Spakenburg. De vraag was dus of ik in het baggerdorp zou blijven of zou kiezen voor het dorp van voetbal, koek en vis. Een aantal weken lang werd ik heen en weer geslingerd door deze vraag. Allerlei praktische overwegingen kwamen daarbij kijken. Maar ook de vraag waar ik me geroepen voel. Uiteindelijk ben ik dit werk gaan doen vanuit het besef dat er Iemand is die een boodschap heeft voor de mensen. Ik bedoel dat niet ‘uit de hoogte’, maar veel meer vanuit de diepte.

Het was een intensieve, spannende en vermoeiende tijd. Er moest een keuze gemaakt worden, want een mens kan niet op twee plekken tegelijk zijn. Vis zwemt niet in bagger, dus het moest één van de twee worden. Wat mij opviel, is dat er nogal wat overeenkomsten zijn tussen het vissersdorp en het baggerdorp. Een ondernemende instelling kenmerkt de mensen: de handen uit de mouwen. De baggerindustrie heeft Sliedrecht op de kaart gezet en mede Nederland groot gemaakt. Iets dergelijks kun je van Spakenburg zeggen. Om een lang verhaal kort te maken: het is Sliedrecht geworden, en ik ga – na bijna dertien jaar – er met veel energie opnieuw in. Ik heb er heel veel zin in om de mooie gemeente Het Anker verder tot bloei te brengen.

Nu dacht ik: misschien inspireert dit verhaal jou wel om je af te vragen: Wat kan ik bijdragen aan mijn dorp, aan de mensen om mij heen? Waar doe ik het voor? Wat wil ik achterlaten als ik alles straks achter mij moet laten? Dat zit hem vaak in de kleine dingen. Een luisterend oor. Een taak als vrijwilliger. Een kleine bijdrage aan een schone straat. Een veilige plek bieden aan een kwetsbare dorpsgenoot. Dan maakt het eigenlijk niet uit waar je woont. Dat kan natuurlijk gewoon in je eigen woonplaats. Je haalt gewoon op woensdag een visje op de markt. Of je koopt een brood bij Het Stoepje.


Geert van Dijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie