Afbeelding
Marjanne Dijkstra
Raadspraat

Een prima plan!

15 november 2023 om 14:55 Column

Op 9 september werd gevierd dat oude het raadhuis aan het Doctor Langeveldplein honderd jaar oud was. Het Sliedrechts Museum heeft voor die gelegenheid een prachtige tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van het raadhuis en de instanties die er de afgelopen eeuw gebruik van hebben gemaakt. Al die tijd was het vooral de plek waar de gemeenteraad vergaderde en waar je als rechtgeaarde Sliedrechter trouwde.

Uit mijn prille jeugd herinner ik mij nog de foto’s, zes in totaal, die bij mijn grootouders aan de schoorsteenmantel hingen. Op elke foto stonden twee ernstig kijkende jonge mensen, die kort daarvoor iets ingrijpends hadden meegemaakt en nu, nog maar nauwelijks bekomen van de schrik, op de foto moesten.

Het waren trouwfoto’s, in zwart-wit. Met steeds dezelfde stenen trap op de voorgrond, links en rechts een muurtje met een grote smeedijzeren lantaarn, en op de achtergrond twee hoge houten deuren die open stonden. De personen in kwestie kwamen net weer naar buiten, getrouwd en wel, op weg naar een leven vol verantwoordelijkheid en onzekerheid.

Ik vertel dit even om aan te geven dat dit raadhuis voor veel mensen een dierbare plek is waar we heel zuinig op moeten zijn. Maar het draagt ook de sporen van 100 jaar gebruik, van veroudering en van meerdere, ook weleens wat minder geslaagde verbouwingen.

En nu ligt er dus een plan om dit mooie gebouw te restaureren en in zijn oude glorie te herstellen. Dat zal vooral zichtbaar worden aan de binnenkant, waar zoveel mogelijk oorspronkelijke details worden teruggebracht en de rest op een daarbij passende manier wordt ingericht.

Ook wordt de raadzaal weer geschikt gemaakt voor raadsvergaderingen. Die was wat aan de krappe kant geworden zodat bij het uitbreken van de coronacrisis moest worden uitgeweken naar De Lockhorst, want daar kunnen de tafeltjes wat verder uit elkaar staan. Op zich een prima locatie, maar we missen toch wel de vertrouwde sfeer van de oude raadzaal.

Op 31 oktober heeft de gemeenteraad een krediet beschikbaar gesteld voor de restauratie. Daarbij wordt het gebouw ook verduurzaamd zodat het minstens weer een eeuw mee kan. Het is de bedoeling dat het raadhuis in de toekomst meer multifunctioneel wordt ingezet en uiteindelijk een plek wordt waar de inwoners en het gemeentebestuur elkaar kunnen ontmoeten. Daardoor kan de onderlinge band worden versterkt, wat ons een prima plan lijkt. Onze fractie is erg benieuwd naar het resultaat.  

Voor wie de expositie in het Sliedrechts Museum wil bezoeken: hij is er nog tot 25 november. Het museum is op woensdag en zaterdag geopend tussen 14.00 en 17.00 uur. Ik kan het u van harte aanbevelen!

Ben van der Plas

Partij van de Arbeid Sliedrecht

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie