Afbeelding
PvdA Sliedrecht
Raadspraat

Er gebeurt veel

5 oktober 2023 om 14:17 Column Dossier Chemours

Afgelopen dinsdag sprak de gemeenteraad over de toekomst van het Raadhuis. 100 jaar geleden op 29 maart 1923 maakte de toenmalige burgemeester bekend dat de bouw van het nieuwe Raadhuis was afgerond. Het nieuwe Raadhuis werd officieel geopend en op 3 april 1923 vond de eerste huwelijksvoltrekking plaats. Uiteraard waren ook de inwoners van Sliedrecht nieuwsgierig naar het nieuwe Raadhuis en kregen zij dan ook de gelegenheid om een kijkje te komen nemen. Let wel, men betaalde een entreeprijs van 25 cent per persoon. Ik kan helaas niet terugvinden wat we met deze opbrengst gedaan hebben destijds.

Maakt het Raadhuis 100 jaar getuige van de lokale politiek en getuige van menig huwelijksvoltrekking. Het middelpunt van Sliedrecht, midden in de samenleving, huis van gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders. Het kloppend hart van de lokale democratie.

Democratie, een grondrecht, verankerd in de grondwet. Actueler dan ooit op dit moment. Want de afgelopen week heb ik geregeld de vraag gehoord waar de democratie gebleven is.

Er is op dit moment veel gaande in de gemeente Sliedrecht, we staan aan de voet van verschillende grote ontwikkelingen. Ontwikkelingen die al langere tijd sudderen binnen de gemeente, plannen die al langere tijd in ontwikkeling zijn en nu ineens concreter lijken te worden. En logischerwijs geeft dat onrust, zet dit onze inwoners in beweging. Inwoners die opkomen voor de eigen belangen en de belangen van Sliedrecht.

En dat dat belangrijk is moge duidelijk zijn. Onder andere als we denken aan de actiegroep Gezondheid Vóór Alles. Wekelijks trouw voor de poorten van Chemours. Afgelopen week voor de 182e keer. En zie waar we nu staan, de ontwikkelingen die er nu zijn, ik heb diep respect voor deze heren. Want hoe we het ook bekijken, het is allemaal begonnen met dat ene rode emmertje grond voor de poorten van Chemours.

Weet dat we luisteren, dat we u horen. De afgelopen week ben ik geregeld benaderd door bezorgde inwoners, telefonisch, per mail en op straat. En dat is fijn, dank daarvoor, want politiek gaat veel verder dan eenmaal per 4 jaar verkiezingen. Ik neem mijn rol als volksvertegenwoordiger zeer serieus, daarin ben ik ook ongetwijfeld niet de enige binnen onze gemeenteraad.

10 oktober staan er belangrijke onderwerpen op de agenda. Ik kan u verzekeren dat onze fractie daar kritisch naar kijkt vanuit onze eigen standpunten, maar dat we ook niet doof zijn voor de geluiden uit de samenleving.

Anja Dubbeldam-Van Beest, PvdA Sliedrecht

Meer weten? Lees dan ons complete Chemours-dossier met al het nieuws en de achtergronden.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie