Gemeenteraadsleden, Gemeente Sliedrecht
Gemeenteraadsleden, Gemeente Sliedrecht Gemeente Sliedrecht
Raadspraat

Het oude Raadhuis

1 juni 2022 om 14:07 Column

De afgelopen weken ben ik diverse keren op het Dr. Langeveldplein geweest. Allerlei gebeurtenissen vonden daar plaats: Koningsdag, de start van de stille tocht voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Ook nam ik een kijkje bij een trouwerij en was ik aanwezig bij het Anjerconcert. Er is daar dus genoeg te doen! Bijna iedereen weet dat aan dit plein ons Raadhuis staat. Volgend jaar hopen we het 100-jarig bestaand van dit iconische gebouw te herdenken.

In de volksmond wordt het Raadhuis ook wel het oude Raadhuis genoemd. Echter, omdat dit gebouw in Sliedrecht op een andere plek staat, gebruik ik deze Raadspraat om de onduidelijkheid hierover uit de weg te ruimen.

Op de Kerkbuurt staat het Sliedrechts Museum. Het museum bestaat uit twee gebouwen: het Raadhuis en het Kantongerecht. Het Raadhuis was in gebruik van 1853 tot 1923. Dus met recht kan dit het oude Raadhuis worden genoemd. En dat oude Raadhuis is een bezoek meer dan waard. Iedere woensdag- en zaterdagmiddag is het museum geopend. De ontvangst is hartelijk, de collectie interessant en de uitleg leerzaam.

Waarom wordt het Raadhuis aan het Dr. Langeveldplein dan het oude Raadhuis genoemd? Dat zal te maken hebben met het Gemeentekantoor aan de Industrieweg. Dit is het nieuwste gebouw van de Gemeente Sliedrecht waar we als inwoners komen om een kind aan te geven en ons identiteits- of reisdocument op te halen. Het gebouw waar de meeste ambtenaren voor ons aan het werk zijn, maar dat voor ons minder vertrouwd voelt als het gebouw aan het Dr. Langeveldplein waaromheen van alles gebeurt.

Als lid van de gemeenteraad zie ik er naar uit om te vergaderen in de raadzaal in het Raadhuis. Maar deze historische plek moet eerst nodig gerenoveerd worden en dat is niet gek, voor een pand van bijna 100 jaar oud. Tot die tijd vergaderen we in de tijdelijke raadzaal in De Lockhorst en ik nodig u en jou hartelijk uit om daar onze vergaderingen bij te wonen. Er is plaats genoeg op de publieke tribune!


Ria de Mul, gemeenteraadslid SGP-ChristenUnie

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie