Afbeelding
Raadspraat

Hoop en onvrede

29 november 2023 om 14:18 Column

Een monsterzege voor Wilders; ook in Sliedrecht. Ik kreeg veel bezorgde reacties; onveiligheid, vragen hoe verder, afschuw over ‘die kiezers’. Ik wil dan rust geven, ook door Wilders van zijn kiezers los te zien. Ik hoor in Sliedrecht: ruimte voor vluchtelingen, geen haat tegen moslims, afkeuring voor ‘nepparlement’ en ’minder, minder’. En ik hoor veel frustraties die ik deel.

Dat horen/luisteren is niet van gisteren. Luister mee naar een gesprek vorig jaar met een flatbewoonster uit ons dorp over een optelsom van ellende; stijgende servicekosten door centraal geregelde verwarming, overlast door buren met (te weinig) woonbegeleiding, dealende jongeren in de flat, en Oost-Europese arbeidsmigranten (maar geen overlast van hoor!).

Onvrede heeft reële oorzaken en wacht op iemand met een verhaal. En eerlijk gezegd mis ik dat: ik ben zelf ontevreden over het weggeven van onze energiemaatschappijen, hoe Rutte II heeft bezuinigd op (jeugd)zorg, en hoe onze economie drijft op arbeidsmigratie. En als preventie-directeur vind ik wat van het drugsbeleid.

Lijstduwer zijn bij de ChristenUnie gaf vaak het gevoel van campagnevoeren tegen ‘ons eigen’ kabinet. Ik maakte een punt van Chemours, waarin te zien is hoe de CU lokaal en landelijk samen optrekt, maar ook hoe de politiek jarenlang slecht naar burgers heeft geluisterd. De hoopvolle toon van onze campagne liet weinig frustratie zien, en was daarmee minder herkenbaar.

Tsja, CU verloor en SGP bleef gelijk. Groter zorg is nu: hoe verder in de formatie. Formeren doe je niet met kiezers, maar met lijsttrekkers. Hier in Sliedrecht formeren we echter met 25 duizend onze samenleving. Dus aan het werk met woningbouw, dorpsverwarming, lief-en-leed-straten, goede (jeugd)zorg, preventie, enz. Maakt u zich zorgen over extreemrechts? Wordt dan vrijwilliger bij de: kerk, zorg, sociale moestuin, of ‘Living Statues’. Stemmen we met zijn allen voor Sliedrecht!

Jan Pieter Verweij, raadslid SGP-ChristenUnie

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie