De mêêste zijn nou rond de 80 jaer.
De mêêste zijn nou rond de 80 jaer. Sliedrechts Dialect
Sliedrechts Dialect

Dà was nou echt weer is fijn

2 december 2023 om 08:12 Column

‘t Beurde onderlest, een hortie geleeje zôôgezeed. Ze gavve mekaor netjies ‘n hand, een paor vloge mekaor om de nek en d’r wier zellefs gezoend. Wà leuk om dà te zien. Aal gaauw stinge ze in groepies te praote en wier d’r zô nou en dan schaoterend gelache. Hoewel, soms wier d’r ok ernstig gepraot en meelevend geknikt. Deuze, aallemael zichbaor ouweres, konne mekaor bepaold aamel aareg goed en al aareg lang. Zà ‘k ’t dan mor zegge? Nou, ze hadde mè mekaor in de zesde klas gezete van de Prinses Irene School in ons baggerdurrep Slierecht.

Dà was een hêêl amparte klas voor de aareg gewardeerde meneer van Dijk. Sommiges hebbe wel ’n paor jaer bij hum in de klas gezete. Voor ’t êêst hadde me een cobinaosie-klas, dus d’r kwamme wà kaainder uit een klas lêêger bij ons d’r bij. D’r gonge d’r ok af, omdà ze naer een groep van ’knappers’ konne op de Juliaonaoschool. Dan ok nog leerlinge van aandere schole naer ons omdat die kaainder naer de Nieuwe uibraaijing verhuisd wazze. Dat beurde aamel in 1957 toe ok aalle schole nog veraanderde van april naer september klasse. In dat jaer konne de zesdeklassers die naer de MULO zouwe gaon vast wat Engels en/of Frans lere as bijlesse voordat de school begon. Op de klassefoto staon 30 kindere. Aal met aal een veraanderend en biezonder jaer.

We zijn hede ten daege 66 jaer vedder en hiewe onderlest onze jaerlijkse reunie. Jammer dat ‘r van de 30 mor 12 van de foto bij zijn, de mêêste zeg mor rond de 80 jaer oud. Bekant niemand ken ’t begrijpe dat ie al zô oud is. Wat is de tijd hard omgevloge. Wat is t’r veul gebeurd in aal die jaere. Kijk nou is naer de klas van toen. Net as bij iederêên is t’r ok van aalles te vertelle. Netuulijk zijn d’r verdrietige gebeurtenisse, mor ok veul mooie dinge. Trouwerije en schaaidinge, sport verhaole en gezondhaaids perbleme. Waareksaome periodes en ziekte verhaole, liefdes wondere en ruzie ervaeringe. Vàzellef veul verhaole over de kaainder en veraal ok over de klaainkaainder. Raaize zijn ok veul te vertelle waerd. De hêêle wèreld kom zô ’n bietjie verbij. Ondanks aalles zijn de mêêstes aareg tevreeje en geniete nog aaltijd elleken dag.

Onze bijêênkomst wier gehouwe in een resterantzaoltjie van ’t zurregcentrum Parkzicht. We wiere daer geweldig verzurregd deur aareg vriendelijk persenêêl. We zijn verwend en hen daer heerlijk gegete van een lôôpend buffet. We hebbe kenne praote over onze aaige plussies en minnechies. Kees het de boel heerlijk met humor laete lache. Hij is de man van onze ploeg en regelt aalles. Dank ie wel Kees en hopelijk: tot vollegend jaer, hee.

[Korrie Lissenburg

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie