De nieuwe opdracht van Albert de Coster en de oude (zie inzet).
De nieuwe opdracht van Albert de Coster en de oude (zie inzet). Albert de Coster

Zoek mee in Sliedrecht (147)

1 december 2023 om 07:13 Column

SLIEDRECHT Brrrr …. Wat een guur weer hebben we de laatste tijd. Het lokt niet uit om de kuierlatten te pakken of het stalen ros van stal te halen. Het liefst blijf ik met dit weer lekker bij de kachel zitten.

door Albert de Coster

Maar dit keer wacht me een heel vervelend klusje waarvoor ik toch naar buiten moet. Ik had het al een tijdje in de gaten, maar sloot er mijn ogen voor: de goot loopt tijdens die plensbuien van de laatste weken over. Ik zie het regenwater langs het raam naar beneden druipen, terwijl het via de regenpijp de goot zou moeten verlaten.

Tussen de buien door maak ik een tochtje naar de overlopende goot. Ik haal daarvoor de ladder uit de schuur en loop naar de regenpijp die al die buien niet kan verwerken. Met mijn regenjack aan, dat nog uit mijn middelbare schooltijd stamt, beklim ik de gevel en als ik bovenaan gekomen is het probleem duidelijk: bergen bladafval en dat moet eruit.

Met een al jaren in gebruik zijnde veger & blik en een grote emmer schep ik meter voor meter de goot leeg. Alles is weg en ik daal af maar dan word ik overvallen door een enorme plensbui. Bah, wat een ellende.

Als ik uiteindelijk als een verzopen kat binnen kom, kan ik me gelukkig warmen aan het extra hoog opgestookte vuur van de haard. En op de tafel staat een glas waarmee ik de binnenkant van het verkleumde lijf op temperatuur probeer te brengen.

Huizenbezitters zullen het met mee eens zijn dat dit niet de leukste klusjes zijn. Gelukkig is niet alles rondom goten en regenpijpen doorspekt met negatieve zaken. Zo hebben de bewoners van Zwanensingel 12 van de nood een deugd gemaakt. Hun regenpijp is verbonden met een regenton. En die ton hebben ze ‘hoe toepasselijk’ beplakt met een fraaie afbeelding van een zwaan. Op die manier voorkomen ze dat regenwater zo maar verloren gaat in het riool.

Nu nog wat stenen wippen uit de tuin en we geven de grond weer terug aan de natuur, net als het regenwater. Er is een site waarop je door kan geven hoeveel straattegels je uit de tuin hebt verwijderd: nk-tegelwippen.nl. Tot nu toe zijn er 4.548.466 tegels verwijderd. Doet u ook mee?

Als u weet waar de nieuwe foto is genomen stuur dan een bericht naar zoekfotosliedrecht@gmail.com De pakjesboot zou zo maar bij dit pand kunnen aanmeren.

De oude opdracht van Albert de Coster.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie