Afbeelding
Daniëlle Zwanink
Echt Sliedrechts

Hoogopgeleid

14 december 2023 om 14:10 Column Echt Sliedrechts

Vanmorgen hoorde ik het weer, de reclame voor een verzekering voor hoogopgeleiden en de datingsite voor dezelfde doelgroep en ik kreeg spontaan de kriebels. Misschien omdat ik mezelf niet beschouw als hoogopgeleid, dat zou kunnen, maar misschien ook alleen vanwege dat woord. Begrijp me goed, ik heb niets tegen mensen die hoogopgeleid zijn. Als ik geopereerd moet worden, dan ben ik blij dat de chirurg doorgeleerd heeft zodat hij precies weet wat hij/zij moet doen. Maar als ik lekkage in mijn badkamer heb, dan ben ik net zo blij met de plaatselijke loodgieter, die er overigens ook voor doorgeleerd heeft maar niet beschouwd wordt als ‘hoog’. En ik denk dat dat precies is wat mij dwars zit. Het woord ‘hoog’ impliceert dat er ook een ‘laag’ is en dat dat minder is. Ik heb mijn meiden vroeger geleerd dat een zes waar ze hard voor gewerkt hadden meer waard was dan een negen waar ze niets voor gedaan hadden. Bij één van mijn dochters werd er wekelijks in de klas (op de lagere school) verteld wie de hoogste cijfers had gehaald die week. In plaats van motiverend werkte dat bij haar juist averechts. Ze hoefde haar best niet te doen vond ze, want zij werd toch nooit genoemd. Het waren altijd dezelfde 3 kinderen waar het om ging. Stom.

Want wie bepaalt wat hoog en wat laag is en of dat beter of slechter is? Ik ken een Syrische vrouw die in haar eigen land hoogopgeleid is, maar in Nederland gezien wordt als laagopgeleid. Waarom moet er überhaupt een verschil zijn in hoe we iemand behandelen? Kun je ook beter autorijden als je hoogopgeleid bent? Of veroorzaak je dan minder schade?

Het maakt aan het einde van de dag niets uit of je hoog- of laagopgeleid bent, of je hartstikke slim bent of juist heel praktisch en vaardig met je handen. Het gaat mis op het moment dat je je beter gaat voelen dan een ander en denkt dat je daarom hoger staat in de voedselketen. Dan kun je nog zo hoogopgeleid zijn, maar in mijn ogen is dat verre van slim.

Gelukkig heb ik mijn verzekering afgesloten bij een oud-klasgenoot van de lagere school. Het maakt hem niet uit of ik hoog- of laagopgeleid ben. Als ik mijn premie maar op tijd betaal. Laat ons goede voornemen zijn dat we minder in hokjes proberen te denken en minder oordelen over het niveau van iemand. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen en hebben we elkaar nodig.

Dit was mijn laatste voor 2023, ik wens jullie allemaal hoog- en/of laagopgeleid hele fijne feestdagen en een goed en gezond 2024.

Daniëlle Zwanink-Muilwijk

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie