Marjanne Dijkstra
Marjanne Dijkstra Richard van Hoek Fotografie
Echt Sliedrechts

Ouderwets

29 november 2023 om 19:13 Column

Als ik op de kalender kijk, zijn we inmiddels al bijna in 2024 aanbeland, maar sommige zaken zijn nog niet ‘normaal’. Of in ieder geval, ze zijn niet zoals ik over zaken denk. Zo verbaas ik me nog steeds over het probleem met de zondagsopening van winkels in Sliedrecht, maar per saldo heb ik daar weinig last van, want áls dan doe ik toch elders mijn boodschappen.

Pas liep ik zelf tegen een ander - in mijn optiek - ouderwets standpunt aan. Ik kreeg er in ieder geval veel vragen over. Sinds 1 oktober werk ik namelijk fulltime voor BDUmedia, de uitgever waar onder andere Het Kompas Sliedrecht onder valt. In theorie is dat 38 uur, maar ik kan verklappen dat dat ook wel eens een uurtje meer kan zijn. Mijn kinderen zijn inmiddels 12, 10 en 7 en ik werk met name vanuit huis. Op dinsdag werk ik met mijn collega’s op kantoor en interviews en andere afspraken probeer ik - als het even kan - onder schooltijd te versieren. Ik sta vier van de vijf dagen bij de schoolpoort en iedereen komt bij welk vriendje, sportclub of zwemles hij of zij dan ook moet zijn. So far, so good, zou je denken.

Maar ik heb dus oprecht nog nooit zoveel vragen gehad over een beslissing in mijn leven. Ik ben opgevoed met als motto dat je als meisje of vrouw alles zou kunnen doen wat je wilt, maar kennelijk geldt dit standpunt voor de maatschappij niet meer als je kinderen hebt gebaard. Dan moet je of thuisblijven of parttime werken, want ‘hoe ga je dat dan regelen met de kinderen?!’ Ik heb het even nagevraagd bij mijn  - eveneens fulltime werkende - echtgenoot, maar hij heeft nooit de vraag gehad hoe hij zijn baan combineert met het vaderschap. Zou die vraag wel eens zijn gesteld aan burgemeester Jan de Vries of wethouders Ton Spek, Roelant Bijderwieden of Cees Paas? Die laatste bakt op woensdagmiddag wel altijd lekker pannenkoeken voor zijn kinderen, zo weet ik toevallig.

‘Die kinderen hebben ook een vader, he?’, is mijn standaard antwoord op de ‘hoe-ik-dat-dan-toch-met-de-kinderen-ga-doen-vraag’. Ik kreeg ook nog nooit zoveel ‘ja, maars...’ op die tegenwerping. Vooralsnog ga ik gewoon vrolijk door. Ik doe het werk waar ik voor geleerd heb en vooral wat ik het allerleukste vind. En die vader van die kinderen, ook wel bekend als mijn echtgenoot, is gelukkig modern zat. ‘Weet je, ik wil ook best parttime gaan werken hoor’, stelde hij. Is ons huishouden in ieder geval in 2024 beland :-)

Marjanne Dijkstra

Marjanne Dijkstra

Marjanne Dijkstra
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie