Afbeelding
©Studio Kastermans/Danielle van

Vermeer relativeert angst voor Deltavariant

1 juli 2021 om 13:17 Corona

DORDRECHT - ‘Historisch ongekend.’ Zo noemde directeur publieke gezondheid van de GGD Zuid-Holland Zuid Cees Vermeer de snelheid waarmee het vaccin tegen covid-19 is ontwikkeld. ,,Binnen twee jaar hadden we een vaccin en over de hele wereld zijn er drie miljard vaccins gezet en in Nederland al 15,5 miljoen prikken. Het blijkt ook effectief te zijn, want in Groot-Brittannië en Israël waar de vaccinatiegraad hoog is, worden mensen wel ziek van de Delta-variant, maar ze belanden niet in het ziekenhuis.”

Vermeer deed zijn uitspraken in een persbijeenkomst van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, waarin hij ook vertelde dat in deze regio al 310.000 vaccinaties zijn gezet. ,,De verwachting is inderdaad dat de Deltavariant binnen een paar weken ook hier de dominante variant is, maar ik moet toch een relativering maken bij de angst die heerst voor mutaties. Virussen muteren altijd. Het handelingsperspectief blijft echter hetzelfde: vaccineren helpt en het houden aan basismaatregelen zoals handen wassen en in je elleboog hoesten of niesen ook. Die hygiënemaatregelen helpen namelijk tegen elk virus. Ook helpt een gezonde leefstijl: rook niet, drink met mate en blijf bewegen. Hoe het virus zich in het najaar ontwikkelt hangt af van het aantal gevaccineerden, of iedereen zich aan die basismaatregelen houdt en het hebben van een beetje geluk dat het virus geen gekke dingen doet. Verder, blijf thuis als je ziek bent en laat je testen. Sowieso, het is niet stoer om ziek op kantoor te lopen. Ziek is gewoon ziek.”

Wouter Kolff, voorzitter van de veiligheidsregio, stelde dat hij zich wel zorgen maakt om de vakantieperiode. ,,Je kunt natuurlijk prima op vakantie naar groene en gele landen, maar het blijft wel spannend watvoor nieuwe bronnen van het virus dat oplevert. De vaccinatiegraad lijkt toch tegen de 80/85 procent te lopen. We gaan ook op pad om moeilijk bereikbare groepen te informeren over het nut van vaccinaties.” Vermeer vult aan: ,,We kijken naar welke wijken er achterlopen qua vaccinatiegraad en gaan daar gericht op af. In Zwijndrecht-Noord zijn we deze week met een pilot gestart. We gaan dan de wijk in om mensen goed te informeren over de vaccinaties en als ze willen kunnen ze dan meteen worden gevaccineerd. We hadden gehoopt op honderd mensen, maar 142 mensen lieten zich uiteindelijk vaccineren. Dat is gewoon heel mooi.”

door Marjanne Dijkstra

Marjanne Dijkstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie