De overhandiging van het gerestaureerde vaandel
De overhandiging van het gerestaureerde vaandel Astrid van Leeuwen

Gerestaureerd vaandel Soli Deo Gloria in Sliedrechts Museum

18 september 2023 om 09:07 Historie

SLIEDRECHT Het Historisch Vaandel van COV Vereniging Soli Deo Gloria krijgt een vaste plek in het Sliedrechts Museum. Op zaterdag 16 september droeg de voorzitter van de oratoriumvereniging het gerestaureerde vaandel officieel over aan het Sliedrechts Museum. 

In 2019 bestond COV Soli Deo Gloria 100 jaar. Het vaandel werd ter ere van dit jubileum gebruikt voor een tentoonstelling in de bibliotheek en tijdens jubileumconcerten. Vroeger ging het vaandel mee naar concerten en concoursen. Vaandeldrager was toen een officiële functie binnen de vereniging. Het vaandel is gemaakt in 1923 en is dus 100 jaar oud. Het Sliedrechts Museum had het in bruikleen en het was daar te zien, naast vele andere vaandels van verenigingen.

RESTAURATIE

Om het vaandel weer te kunnen tentoonstellen, moest het hersteld worden. Het vaandel was danig gehavend en vertoonde vele zogenaamde gleeën, een vakterm voor scheuren. Lastig te restaureren, gezien de broze toestand van het vaandel. Op initiatief van Johan Lavooi, koorlid van Soli Deo Gloria, werd een crowdfundingsactie gestart. Dankzij de gulle bijdragen werd het benodigde bedrag al snel behaald. De restauratie is gedaan door Daphne Reijs van 2Restore Textielrestauratie en het resultaat is een prachtig hersteld kunstwerk dat nu voor toekomstige generaties behouden blijft.

OVERHANDIIGING

Tijdens de officiële overhandiging zong het koor het werk van Gabriël Fauré: ‘Cantique de Jean Racine’. Na de onthulling was er gelegenheid tot bezichtiging van het vaandel en de mini-expositie en werd gezellig nagepraat met koorleden, genodigden en vrijwilligers van het Sliedrechts Museum. Dankzij een gift van de Ondernemers Vereniging Kerkbuurt kon dit met een hapje en een drankje worden omlijst. Het Sliedrechts Museum is verheugd dat het vaandel en de lauweren die erbij horen weer in volle glorie te bewonderen is op een vaste plek in het museum.

Het museum is geopend op woensdag- en zaterdagmiddagen van 14.00 – 17.00 uur en is gelegen aan de Kerkbuurt 99-101 te Sliedrecht. 

Het vaandel heeft een vaste plek gekregen in het museum
Het koor zong bij de overhandiging van het gerestaureerde vaandel
Het koor Soli Deo Glorica in het Sliedrechts Museum
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie