Werk van Richard van den Dool hangt nu in het Sliedrechts Museum.
Werk van Richard van den Dool hangt nu in het Sliedrechts Museum. Sliedrechts Museum

Van den Dool exposeert in museum

15 mei 2022 om 08:12 Kunst

SLIEDRECHT Richard van den Dool is een van de kunstenaars van wie er momenteel werken te zien zijn in het Sliedrechts Museum (t/m 22 mei). Een geboren Sliedrechter (1949), momenteel woonachtig in Dordrecht.

Midden jaren zestig heeft Richard een jaar op de Academie in Rotterdam gezeten, maar begon vanaf 1970 serieus te schilderen, leerde het vak van bevriende kunstenaars en door veel kijken naar schilders van vroeger. Daarnaast werkte hij enkele jaren in de drukkerij van zijn vader, en begon een loopbaan als grafisch vormgever, met een specialisatie in kunstboeken en catalogi voor musea. De laatste decennia ontwerpt hij incidenteel nog boeken, maar houdt hij zich naast het werk in zijn atelier bezig met het vormgeven en inrichten van tentoonstellingen in het Dordrechts Museum.

Naast schilder is Richard ook muzikant. Hij heeft altijd als toetsenist in bands gespeeld.

Van halverwege de jaren tachtig tot 1993 doceerde hij grafische vormgeving, schilderen en tekenen aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.

Een zeer veelzijdig man dus! Maar bovenal voelt hij zich schilder. In 2020 heeft het Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud (Friesland) in 2020 een expositie aan zijn werken gewijd. Van 9 juli a.s. tot en met 13 november is er een tentoonstelling van zijn schilderijen in het Dordrechts Museum te zien.

De inspiratie van Richard van den Dool komt vooral uit de natuur en veelal uit de eigen tuin. Dat is goed te zien aan zijn schilderijen die momenteel in het Sliedrechts Museum hangen. Realistisch, maar ruimte latend voor de verbeelding.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie