Afbeelding
Sliedrechts Museum
Sliedrechts Museum

Kunstenaar Ad de Jong exposeert in het Sliedrechts Museum

24 april 2022 om 11:54 Historie

SLIEDRECHT Het Sliedrechts Museum opende zaterdag 16 april haar tweede kunstexpositie in een reeks van vijf. De komende weken wordt iedere week één van de kunstenaars van wie de werken tot en met 22 mei te zien zijn, in de spotlight gezet.

De oudste deelnemer, Ad de Jong, is geboren in Sliedrecht en nu woonachtig in Hardinxveld-Giessendam. Ad is een gepassioneerd kunstenaar en geboren verteller. Als hij vertelt over zijn leven glinsteren zijn ogen, en tegelijkertijd emotioneert het hem om alles weer de revue te laten passeren.

Als kind was hij al aan het tekenen en schilderen. Toen het zeil van de keuken van zijn ouderlijk huis aan vervanging toe was, knipte hij het oude zeil in stukjes en beschilderde dat. Zijn zus, die huiswerk zat te maken en dus mooi stil zat, móest hij schilderen. Hij was toen 16.

Gelukkig had hij vooruitstrevende ouders, die hun kinderen aanmoedigden om een opleiding te volgen die zij graag wilden. Voor Ad was dat de kunstacademie. Ad vertelt: ,,Mijn vader, die op een baggerschip werkte en vaak weg was, maakte, als het nodig was, altijd tijd voor zijn kinderen. Zo zag hij tijdens zijn werk in de haven van Rotterdam een paar jongens die aan het tekenen waren. Hij pakte de roeiboot, voer naar hen toe en vroeg of zij op de kunstacademie zaten. Dat was het geval en desgevraagd attendeerden de jongens de leraar op school op een nieuwe leerling.” Ad wordt nog emotioneel als hij daaraan terugdenkt: ,,Hij was echt een geweldige vader.” Hij werd uitgenodigd en samen met zijn vader ging hij op audiëntie. Daar zat de wachtkamer vol met aspirant leerlingen en op een gegeven moment werd aangegeven dat er geen plek meer was. Dat was niet wat vader voor ogen had, dus toog hij naar de directeur en vertelde over zijn zoon. Dat hielp, want Ad kon de eerste maanden terecht op de beeldhouwafdeling en daarna was er wel een plekje in de tekenklas. En zo geschiedde. Ad had 4 geweldige jaren op de academie in Rotterdam en hij eindigde met prachtige eindcijfers.

Ad heeft goede herinneringen aan zijn vader en hij is trots op hem. Vader is later gastheer geworden bij cultureel centrum de Bonkelaar in Sliedrecht. Menig bezoeker herinnert zich hem nog goed. Bij de ingang van de expositie over de Bonkelaar die eind vorig jaar in het Sliedrechts Museum te zien was, stond een op een kartonnen bord geplakte, levensgrote foto van hem. Ad is, samen met zijn zus en met Bert Gort, die de expositie heeft samengesteld, nog een keer hem op de foto vereeuwigd.

Na zijn opleiding startte Ad als tekenleraar op een club in Hardinxveld. Dat was leuk en heeft hij 2 jaar gedaan. Maar het onderwijs trok en hij kreeg een baan als tekenleraar op een ambachtsschool in Schagen, Noord-Holland, waarheen de familie was verhuisd; hij heeft daar 7 jaar lesgegeven. In die tijd heeft hij ook nog 2 jaar beeldende vormgeving gestudeerd aan de academie in Amsterdam. Ad glundert als hij aan die tijd terugdenkt.

Daarna verhuisde hij naar Leerdam waar hij 20 jaar les heeft gegeven aan de LTS, totdat hij werd afgekeurd en hij geen les meer kon geven. Dat was een trieste gebeurtenis natuurlijk. Maar Ad zou Ad niet zijn als hij niets meer zou doen met zijn creatieve talenten. Hij ging bronzen beelden maken en specialiseerde zich in het maken van portretten, vooral van familieleden.

Een aantal van die prachtige portretten hangt momenteel in het museum, samen met nog enkele andere schilderwerken en een aantal hele mooie bronzen beelden van zijn hand. Ad de Jong: een geweldig kunstenaar en levensgenieter.

Afbeelding

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie